Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туристическият бранш изпитва все по-голям глад за кадри

Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от ключовите служители, твърдят от бранша

Туристическият бранш изпитва все по-голям глад за кадри

Созопол. Снимка: Pixabay

Въпреки че разгарът на летния сезон наближава, много от хотелите и ресторантите по българското Черноморие все още трудно намират обслужващ персонал. От няколко години вакантните места се заемат предимно от молдовци и украинци, които са мотивирани да работят в България, става ясно от репортаж на БНТ.

Според данни на Агенцията по заетостта най-много са свободните позиции за бармани, камериерки, готвачи и сервитьори. Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане.

От бранша смятат, че ако не се вземат спешни мерки да бъдат задържани обучените в нашите училища кадри, няма как да се реши този проблем в дългосрочен план. Работодателите трябва да намерят начин и да осигурят целогодишна заетост на по-голяма част от хората с ключови умения, като например да бъдат прехвърлени в зимните курорти или пък да ги ангажират с допълнителни обучения за повишаване на квалификацията. 

Още по темата

„Имахме такива центрове, пращаха ги да учат допълнителни езици или да усъвършенстват езиковото си обучение, компютърни грамотности, резервационни системи, маркетингови умения, за сервитьорите подобряване на сервиза, това също е решение и тези хотелиери, които си оставят постоянен персонал, който не е зает през зимата, организират подобни обучения, но за съжаление засега са само бели лястовици, отделни случаи“, коментира пред БНТ Стоян Маринов, председател на Варненската туристическа камара.

Докато това не стане държавна политика, хотелиерите ще продължават да търсят квалифицирана работна ръка от Украйна и Молдова, например.

Според Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите фактът, че се внасят работници от трети страни облекчава бизнеса, но с тези кадри трябва много да се внимава.

За сега българските работодатели са доволни от чужденците, които са наели за сезона.

По думите на Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите, много по-важно за един служител е работния климат, отношението и признанието от прекия му ръководител. Според него размерът на заплатата чуждестранните служители поставят чак на трето място.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
5
 
10
преди 3 седмици
Туризмът често е семеен бизнес. Тоест семействата работят в бизннеса...
6
 
6
 
9
Toranaga до: khao
преди 3 седмици
Khao, не знам кой ти е сложил - ? от мен имаш един дебел +
2
 
9
 
8
преди 3 седмици
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"

Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.
2
 
8
 
7
преди 3 седмици
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"

Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.
2
 
14
 
6
преди 3 седмици
"Проблемът с липсата на кадри идва от това, че българите, които искат да работят в тази сфера, предпочитат да го правят в чужбина, привлечени от по-добрите условия и по-атрактивното заплащане"

Къде е Васил Велев да поясни как трябва да се работи за без пари ?? Робовладелският модел най- подхождал на тези географки ширини и дължини според експерта - робоработна сила.

Още от Икономика и политика
Атлантическият съвет призовава депутатите да не излизат в лятна отпуска