IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори протестират заради новите правила за изплащане на субсидии

Новите изисквания са неизпълними за част от фирмите в бранша, твърдят от „Обединение Бъдеще за туризма“

13:43 | 29.06.21 г.
<p>
	<em>Около 70 туроператори се събраха пред президентството с транспаранти, на които е изписано &bdquo;Туроператори заедно за своите клиенти&ldquo;.&nbsp;</em><em>Снимки: БГНЕС</em></p>

Около 70 туроператори се събраха пред президентството с транспаранти, на които е изписано „Туроператори заедно за своите клиенти“. Снимки: БГНЕС

Туроператори излязоха на протест пред президентството заради недоволство от условията, които им се поставят за кандидатстване за държавна помощ и които според протестиращите са „неизпълними“ за част от фирмите в бранша.

Проявата е организирана от „Обединение Бъдеще за туризма“.

Протестиращите пред президентството очакват държавния глава да ги приеме. Преди дни те изпратиха и писмо, в което са го запознали с проблема. А именно - около 200 туроператора от цялата страна са засегнати от министерското постановление, което поставя счетоводни изисквания, които туроператорите не могат да изпълнят, за да кандидатстват, предава БНР.

С държавните средства в размер на 16,4 млн. лева, които са остатък от предоставените на Министерството на туризма 51 млн. лева, трябва да се компенсират клиенти, чиито почивки и пътувания не са били реализирани заради пандемията от Covid-19 в периода март - декември миналата година.

Първоначално безвъзмездните средства е трябвало да бъдат разпределени само по чл.26 от Закона за извънредното положение. Единствено условие е било да дължат пари на своите клиенти за 2020 г. След приемане на постановлението има още няколко условия, които според туроператорите са неизпълними. А именно - дължимите на туроператорите пари да са обвързани с парите на доставчиците - превозвачи, хотели и застраховки. Второто условие е на 5 април да са осчетоводени парите за компенсациите и третото условие - на 5 април фирмите да не са били ликвидни. 

Според туроператорите при тези условия никой от тях няма да успее да вземе тези пари.

Тази сутрин те имаха срещи в Министерството на туризма, но по думите им срещите са завършили по разочароващ за тях начин.

Очаква се ресорното министерство да издаде методически указания към тях за начина на кандидатстване, но остава обвързване на дължимите суми към клиенти с изплатените към доставчици, което туроператорите обясняват така: Ако има задължение от 100 лева към клиент, а 20 лева към доставчик, туроператорът ще получи само 20 лева като компенсация, което е значително по-малко от сумата на целия пакет, която те дължат. Тъй като заради пандемията те работят реално само в последния месец, няма откъде да вземат тези пари.

Туроператорите настояват за отмяна на текста в министерското постановление и отлагането на кандидатстването по програмата, което трябва да започне на 1 юли, с десетина дни.

По-рано представители на „Обединение Бъдеще за туризма“ заявиха, че няма чуваемост от Министерството на туризма, затова те настояват и за оставката на министъра на туризма Стела Балтова.

„Искането ни за оставка – това е абсолютно крайна мярка. Ще протестираме пред президентството, защото самият президент заяви, че неговото служебно правителство идва с ясната заявка за законност и прозрачност. В момента нито имаме прозрачност, нито имаме законност. Така че затова ще бъдем пред президентството отпред и затова ще настояваме да се върне обратно правото на закона, за който ние в момента настояваме“, каза Павлина Илиева, председател на организацията.

В туристическия бранш има разногласия по политиката на ресорното министерство. От Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти не подкрепят призива за оставка на министъра на туризма Стела Балтова. От обединение „Бъдеще за туризма“ обаче смятат, че в министерството няма чуваемост за проблемите на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още