IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Караджов: 5,1 млн. лв. ще е глобата за НАП за теча на лични данни

След връчването на акта приходната администрация ще има три дни за възражения и ще може да обжалва

08:30 | 29.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на 5 млн. българи. Това съобщи пред bTV председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. 

След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов. Припомняме, че общият регламент относно защитата на данните предвижда възможността заедно с корективната мярка да бъде наложена и имуществена санкция, респективно глоба. Налагането на корективна мярка под формата на имуществена санкция се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания, като производството се образува със съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение.

Индивидуалният размер на санкция се определя, след като се вземат предвид направени от страна на нарушителя възражения в законоустановения срок. Най-високата глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 20 млн. евро или 4% от годишния оборот на НАП.

Според председателя на Комисията за личните данни обаче наложената санкция от 5,1 млн. лв. е достатъчна „като се отчита отговорното поведение на администратора“. Санкцията е, за да не се повтаря неглижиране. 

Глобата няма да се отрази на държавния бюджет, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата", коментира преди седмица финансовият министър Владислав Горанов. Според него в НАП вече са направени достатъчно кадрови промени и даде за пример освободените ръководители на звената за IT сигурност в данъчната служба.

Венцислав Караджов коментира и глобата от 1 млн. лв., която Комисията наложи на банка ДСК. Глобата е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица – в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти. В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск.

Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти, уточни Караджов.

Данните засягат имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравноосигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

Банка ДСК приема глобата от Комисията за защита на лични данни за извършена срещу институцията недигитална кражба на данни, съобщиха от банката и увериха, че ще си сътрудничат с органите за по-нататъшно подобряване на своите мерки за защита на личните данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
яж фекалии ве амбреяж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
s3
преди 4 години
Това е справедливия размер на глобата. Както каза господина, целта не е да се наказва НАП, защото НАП е държавна институция която стои над всичко, а по-скоро да се подобри положението със сигурността. Не е редно да се прави аналогия с глобата наложена на Банка Държавна Спестовна Каса, защото там са засегнати доброволни клиенти, за разлика от клиентите на НАП които не са доброволни и не са имали избор дали да станат клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Венцислав Караджов: 5,1 млн. лв. ще е глобата за НАП за теча на лични данни От единият крачол в другия.Тия неща без Комисията Калашников не се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Мда от левияв десния джоб или обратно. Виж дскто обаче за 40000 източени хи жилват милион
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Не ми е ясно, глобата от НАП пак в НАП ли ще влезе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още