IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят училищата в София за седмица

От понеделник ще може учениците и учителите да работят от вкъщи онлайн според възможностите, каза кметът Йорданка Фандъкова

12:48 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от една седмица, считано от понеделник, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в столицата.

Тя уточни, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с когото са обсъдили вариантите за онлайн обучение.

"От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите", обясни Фандъкова.

Освен това в столицата се затварят публични места - театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.

Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени. 

"Привърженик съм на всички възможно най-строги мерки, които биха позволи максималното ограничаване на разпространение на коронавируса", призна Фандъкова, цитирана от "Фокус".

На сайта на Столична община е създадена специална страница, където всички граждани могат да се информират за развитието на мерките около ситуацията с разпространението на коронавируса.

След заседанието на столичния оперативен щаб са предприети допълнителни мерки, координирани с националния щаб и Министерството на здравеопазването, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Много е важна отговорността на всеки човек, защото от това зависи здравето на всички нас. Трябва да сме спокойни, но изключително отговорни и дисциплинирани, допълни кметът.

Извънредните мерки, които Столична община въвежда, са:

Затваряне на училищата за срок от една седмица, считано от понеделник. Това на практика означава удължаване на грипната ваканция, която е обявена в момента. Разговарях с министъра на образованието, който ме увери, че от понеделник ще може да се извършва онлайн обучение, според възможностите на всяко училище, допълни Фандъкова. Детските градини обаче продължават да работят.

Затваряне на публични места - галерии, кина, зали, всякакви клубове (детски, пенсионерки, увеселителни).

Разширяване дейността на социалния патронаж с възможност за доставяне по домовете на самотноживеещи възрастни хора на лекарства и хранителни продукти. В тази дейност ще се включат и доброволци от Столична община и БЧК, които са обучени.

Затваряне на всички периодични и временни пазари (Долни Богров, Малашевци и др.)

Максимално използване на възможностите за дистанционна или онлайн работа на служители.

Осигуряване и организиране на разяснителна кампания и допълнителна дезинфекция в ромските квартали.

Удължаване на засилените мерки за дезинфекция на всички пространства и институции.

Временно спиране на нощния градския транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още