IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Украйна има право на самозащита, а НАТО ще продължи да ѝ помага

Съюзниците и партньорите от НАТО ще предоставят военно оборудване, финансова и хуманитарна помощ

19:47 | 15.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Украйна има право на самозащита, което е залегнало в Устава на ООН, а съюзниците и партньорите от НАТО ще продължат да ѝ помагат да отстоява това право, като предоставят военно оборудване, финансова и хуманитарна помощ. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция във вторник, цитиран от БГНЕС.

Предстои в сряда министрите на отбраната в алианса да проведат извънредно заседание, на което ще участват украинският министър на отбраната, както и колегите му от Грузия, Финландия, Швеция и Европейския съюз. "Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат утре в решаващ момент за нашата сигурност", посочи Столтенберг.

"Бруталното нахлуване на руския президент Владимир Путин в Украйна причинява смърт и разрушения всеки ден, то шокира света и разклати международния ред", коментира генералният секретар на НАТО.

По време на пресконференцията си Столтенберг изтъкна дългогодишното партньорство на НАТО с Украйна, като посочи, че алиансът дълги години е обучавал десетки хиляди украински военнослужещи, които в момента се намират на фронтовата линия. Той посочи, че съюзниците са предоставили значителни количества ключово оборудване, включително противотанкови и противовъздушни оръжия, безпилотни самолети, боеприпаси и гориво.

Столтенберг увери, че има задействани планове за отбраната и завишена готовност. "В момента стотици хиляди сили в целия алианс са в повишена готовност, 100 хил. американски военнослужещи в Европа и около 40 хил. военнослужещи под прякото командване на НАТО, предимно в източната част на алианса, подкрепени от военновъздушни и военноморски сили, както и от противовъздушна отбрана. Всичко това изпраща недвусмислено послание: нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с решителен отговор от целия алианс", каза той.

На заседанието си в сряда предстои ресорните министри да обсъдят конкретни мерки за укрепването на сигурността в дългосрочен план. Генералният секретар заяви, че това би могло да включва "значително повече сили в източната част на Алианса", както и значително увеличаване на разполагането на военновъздушни и военноморски сили, засилена противовъздушна и противоракетна отбрана, засилена киберзащита и повече и по-мащабни учения.

По-рано през деня във вторник Европейският съюз (ЕС) наложи поредните санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Ограниченията предвиждат пълна забрана на всякакви сделки с определени руски държавни предприятия в различни сектори — по-конкретно с военно-промишления комплекс на Кремъл.

Забранява се и вносът в ЕС на стоманените продукти, за които понастоящем се прилагат защитни мерки на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Разбира се, че Украйна има право на самозащита-Устав на Организацията на Обединените нации Член 51Никоя разпоредба на настоящия устав не накърнява неотменимото право на индивидуална или колективна самоотбрана в случай на въоръжено нападение срещу член на организацията, докато Съветът за сигурност вземе необходимите мерки за поддържането на международния мир и сигурност. Мерките, предприети от членовете при упражняването на това право на самоотбрана, трябва незабавно да бъдат съобщени на Съвета за сигурност и с нищо не трябва да засягат правомощията и отговорността на Съвета за сигурност съгласно настоящия устав за предприемане във всяко време на такива действия, каквито той сметне за необходими за поддържането или възстановяването на международния мир и сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
виетнам 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още