IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоакциите изглежда са по-лош залог от криптовалутите

Токените поевтиняват, но книжата на свързаните с тях компании се представят по-зле

19:39 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на криптовалутните компании се оказват по-лош залог в последно време от самите криптовалути.

Криптовалутният пазар е в режим на разпродажби в последно време, пише Wall Street Journal в материал. От началото на годината цената на биткойна се е свила с 11%. Тази на етера е надолу с 16%. Към понеделник за периода капитализацията на целия пазар е намаляла с около 19%, въпреки че цените преодоляха най-ниските си стойности за годината, показват данни на CoinMarketCap.

Но акциите на публично търгуваните криптокомпании се представят дори още по-лошо, изтривайки до 60% от стойността си от началото на годината, според данни на FactSet.

Акциите на най-голямата американска криптоборса Coinbase Global Inc. поевтиняват с 40% от началото на годината. Тези на Silvergate Capital Corp. са надолу с 11%, на Marathon Digital Holdings Inc. с 35%, на Riot Blockchain Inc. с 33%, на TeraWulf Inc. с 61%.

Комбинираната пазарна капитализация на криптокомпаниите, които се търгуват публично, е намаляла приблизително с 60 млрд. долара от 100 млрд. долара през ноември, когато цената на биткойна достигна рекорд, посочват анализатори на JPMorgan. Над половината от понижението – приблизително 20 млрд. долара – е дошла само от Coinbase.

Във вторник Coinbase приключи търговията на цена от 151,27 долара, но само ден по-рано, в понеделник, цената бе 145,16 долара – най-ниската от дебюта на борсата през април 2021 г.

Разминаването между криптовалутите и криптокомпаниите не би трябвало да е изненада, отбелязва Никълъс Колас, съосновател на изследователската фирма DataTrek. Винаги има разлика между стойността на даден актив и компаниите, които изграждат бизнеса си около него, допълва той.

Цените на биткойна и останалите монети, посочва Колас, са задвижвани от потребителския интерес и приложението им, но компании като Coinbase, Silvergate и Marathon получават стойност от това колко добре продават продуктите си на потребителите.

Същата динамика се наблюдава и на пазара на петрол и злато, както и при други суровини.

За Coinbase, чиято пазарна капитализация от 33 млрд. долара я прави най-голямата американска криптокомпания, основният въпрос е в това, че търгуваните обеми са намалели драстично. На водещите десет борси търгуваните обеми са намалели с 40% през първото спрямо четвъртото тримесечие, оказват данни на CoinGecko.

Coinbase докарва по същество всичките си приходи от преводни такси. И ако средно на борсата са били търгувани монети за 4 млрд. долара на ден през януари, по данни на аналитичната фирма Nomics, то досега през април средната стойност е 2,6 млрд. долара на ден.

В допълнение от Coinbase заявиха, че планират да инвестират значително в бизнеса си през 2022 г. и това би могло да доведе компанията до загуба, ако търговията продължава да намалява.

Анализаторите понижиха значително прогнозата си за печалбата на Coinbase за първото тримесечие от 1,89 долара през ноември на 2 цента през април, показват данни на FactSet.

Криптоакциите бяха пометени и от разпродажбите във финтех сектора, които започнаха още през есента и се отделиха до известна степен от основния криптопазар, коментира анализаторът на BTIG Марк Палмър.

Цената на технологичните акции върви надолу, откакто Федералният резерв и други водещи централни банки сигнализираха, че готвят увеличение на лихвените проценти. Повишените лихви правят по-рисковите инвестиции относително по-малко привлекателни. Акциите на Affirm Holdings Inc. са поевтиняли с 63% тази година, тези на PayPal Holdings Inc. с 45%, а на Lemonade Inc. с 44%.

Цената на книжата на компаниите за добив на криптовалута също е волатилна, тъй като основната част от техните акционери се състои най-вече от индивидуални инвеститори, отбелязва анализаторът на D.A. Davidson Крис Брендлър.

„Копачите са „различно животно“ в много отношения“, посочва той.

Сегментът на копачите като цяло не привлича много институционални инвестиции.  Оборудването за добив на крептовалути е скъпо и трябва да работи 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Инвеститорите се опасяват за това как ще финансират покупките на ново оборудване на фона на поевтиняването на криптоакциите и занижените цени на криптовалутите, които пречат на рентабилността,  посочва още Брендлър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още