IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се сви под 32 хил. долара, след като САЩ си върнаха откупа за Colonial

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл. При доуджкойнът спадът е от над 10%

20:32 | 08.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Биткойнът удължава загубите във вторник, като за известно време цената му падна под 32 хил. долара.

Причина за разпродажбата не е съвсем ясна, но най-вероятно е свързана с притеснения за сигурността на криптовалутата, след като американските власти успяха да си върнат по-голяма част от откупа, платен на хакерите, атакували Colonial Pipeline, съобщава CNBC.

Според съдебни документи разследващите са успели да получат достъп до паролата на биткойн портфейла на един от хакерите. Парите впоследствие са били възстановени от работна група във Вашингтон, създадена като част от усилията на администрацията в борбата с киберпрестъпленията.

Минути след 20 ч. българско време биткойнът поевтинява с близо 10% до 32 163,05 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

С по над 12% поевтиняват и другите две основни криптовалути – етер и рипъл. При доуджкойнът спадът е от над 10%, показват данни на CoinDesk.

През април 2021 г. изглеждаше като страхотна година за дигиталните активи, като цената на биткойна премина прага от 60 хил. долара за първи път. Но последвалият срив в стойността разтърси увереността в пазара. През миналия месец криптовалутата поевтиня с близо 30 хил. долара и цената ѝ е почти 50% под абсолютния си връх.

В момента стойността на токена нараства с едва 9% спрямо началото на годината, въпреки че продължава да е почти тройна спрямо същия период година по-рано.

В понеделник американските власти обявиха, че са конфискували 2,3 млн. долара в биткойни, платени на DarkSide – криминалната организация зад атаката срещу тръбопровода Colonial, която причини сериозни затруднения в преноса на гориво в САЩ.

Според съдебни документи Федералното бюро за разследване е успяло да получи ключа (паролата) за портфейла на един от хакерите.

Новото развитие около сагата с Colonial не е единственият фактор, който натежава върху криптовалутите. Наред с него инвеститорите вземат предвид и регулаторните ограничения, както и туитовете на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Миналият месец властите в Китай нанесоха пореден удар по добива и търговията на криптовалути. Някога страната бе основен играч на криптопазара, но впоследствие наложи редица ограничения, забранявайки т. нар. първично монетно предлагане и затваряйки борси.

За няколко седмици настъпи промяна и у Мъск, който обяви, че заради екологични притеснения компанията му спира да приема плащания в биткойни – нещо, което предизвика фурор на пазара, когато бе обявено през февруари. Отдръпването му от най-голямата криптовалута по пазарна капитализация предизвика значителни разпродажби, които се отразиха и на останалите дигитални монети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Забравих да допълня...... ,че хакерите са взели например 20 милиона долара, но след като престоят парите след 2-3 години може и да са станали 10 милиона долара или дори 5. Тези 5 милиона трябва да си намериш начин да ги осветлиш. Тук ще загубиш още едни 20% минимум. Така,че когато правиш нещо трябва да гледаш няколко години напред минимум. Както с купуването на акции ! Аз купувам от 2001 и до момента нямам нито една продажба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
А тези "хакери" са също върха на простотията. Не се прави така. Сумите се разделят на малки партиди след което се обръщат в dash на някоя борса после на zcash на друга борса и после отново в даш на трета борса. На всичките борси се регистрира само първо ниво.... може да се ползват "мулета".... входа на самите борси става през виртуална машина свързана към анонимна мрежа тор, входа към тази машина се прави от друга виртуална машина чрез прокси на втората машина се влиза отново през виртуалка някъде.... свързването към виртуалките става чрез предплатени карти отново от мулета. Всички акаунти на виртуалките са купени с крадени кредитни карти. След прехвърлянето всички машини се изтриват. След последното прехвърляне по борсите парите е хубаво да стоят няколко години изтеглени в wallets офлайн :) Не може да откраднеш 20 милиона и да не знаеш какво да правиш .... това е супер "lame" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Трябва да си много много *** за да ползваш криптиран софтуер със затворен код ?!?!?! Пълна малоумщина на тези "престъпни босове" !?!?! Как са ги натрупали тези пари като това е много глупаво. Ползвай си някоя GPL-ка например wire или signal и ако толкова държиш на сигурността наеми си за 20 хиляди няколко независими програмисти да инспектират криптиращия код. Относно биткойна .... днес Салвадор утре Мексико. Моите предвиждания са за цени над 100 хиляди долара скоро. Печатниците на Европа/Китай/САЩ работят и хората в останалите държави искат да си пазят парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
AnderXale
преди 2 години
Еленке, ти видя ли поне едно доказателство за твърдението, че са си върнали биткойните? Или в модерната журналистика, преверката на фактите не е важна, а само сензацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
То част от хората са толкова зле, че си купуват койни, без да им дадат ключ дори, после се чудят де са парите, като забегне другия с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Моабет да става
преди 2 години
Писах дни по-рано в темата за Биткойн подобна ситуация. Рано или късно ще се намери начин да се пробие частният ключ. Може и да не е точно разбит, а откраднат това не особенно важно в случая. Това което се изтъква като едно от големите предимствата на биткойна се оказва не чак толкова голямо. Наскоро прочетох и друга новина че много босове на престъпни групи които са ползвали приложение Аноним на телефона за да водят кодирани разговори са прибрани на топло след като разговорите им са подслушвани и записвани. Самото приложени е разработка на служба за сигурност и са ползвали подставени лица за да подхвърлят подготвените телефони на босовете. Просто са изчакали няколко години за да се натрупа довери към сигурноста на телефона и след това засичаш и вадиш шараните.Колко от вас са виждали кода на протокола който използва Биткойн? Колко са прегледали кода ред по ред? Къде е гаранцията, че в кода няма скрити няколко реда допълнителен код с изненада? Или добавени по-късно при някоя кръпка.Има хора които са гледали кода под микроскоп абсолютно сигурен съм. Една част са такива които това им е работата да откриват различни уязвимости които да ползват служебно. Другата част които се надяват да забогатеят бързо при възможност. И двете групи няма да се засилят да публикуват каквото са открили. Да погледнем която и да е голяма програма. Пишат кода единици проверяват и тестват десетки и въпреки това хакери намират начин да пробият. Би могло да се очаква софтуер който е писан от "един" човек също да има пропуски и/или грешки.Още един интересен нюанс. Съда на Сан Франциско в Калифорния издава заповед да се отнеме собственоста на определен портфейл в който има 63,7 биткойна които са част от полученият откуп. Почти като блокиране на банкове сметка. Съдия издава неизпълнима заповед и чудо ден по-късно заповедта е изпълнена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още