IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Не е работа на ЕЦБ да регулира биткойна

Директорът на европейската банка заяви също, че самият той би „помислил внимателно“, ако трябва да инвестира в криптовалутата

22:30 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорът на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Не влиза в задълженията на Европейската централна банка (ЕЦБ) да регулира търговията с биткойни. Това заяви управителят на финансовата институция Марио Драги, като отново отправи предупреждение за съществуващите рискове, свързани с волатилната валута.

Все повече нарастват призивите властите, включително и централните банки, да упражнят контрол върху пазара на дигитални валути, който отбеляза значително движение на цените, включително и силно обезценяване на редица криптовалути.

Според Драги обаче забраната или регулирането на този вид разплащателни средства не влиза в задълженията на ЕЦБ, посочва Ройтерс.

„Мнозина от вас публикуваха въпроси за това дали ЕЦБ ще забрани биткойна или ще го регулира... Трябва да кажа, че не е отговорност на ЕЦБ да прави това“, заяви той във видео, в което отговаря на въпроси на граждани.

На питане относно покупка на криптовалутата президентът на банката посочи, че самият той би „помислил върху това внимателно“. Директорът също така припомни, че цената на дигиталната валута отбелязва значително по-големи колебания от тази на еврото, припомняйки, че криптовалутите не са подкрепени от нито една финансова институция.

Драги допълни още, че технологията блокчейн, която е в основата на биткойна, е „доста обещаваща“ и очакванията са от нея да има „много ползи“, включително и в областта на плащанията.

Въпреки това той предупреди, че в момента тя все още не е достатъчно сигурна, за да може да се използва от централните банки.

„Ние сме силно заинтересувани от тази технология, но тя все още не е достатъчно сигурна за централните банки и по тази причина трябва да я разгледаме и проучим“ по-обстойно, заяви той.

ЕЦБ, както и Японската централна банка, изучават възможности за използването на блокчейн технологията вече почти година, като през септември съобщиха, че са постигнали „обещаващи резултати“, но не са взели окончателно решение за практическата й употреба.

Позиция, сходна с тази на Драги, изрази и президентът на Световната банка Джим Йон Ким, според когото криптовалутите напомнят схема „Понци“. „Все още не е ясно какво ще стане от това“, каза той във връзка с дигиталните валути.

Очаква се дигиталните валути да станат тема на обсъжданията между ръководителите на някои от най-големите централни банки по време на срещата им във формат Г-20, която ще се проведе през март в Буенос Айрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още