IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Централните банки трябва да отговорят на търсенето на виртуални валути

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ посочи също, че е необходим по-строг контрол върху криптовалутите и тяхната търговия

21:31 | 08.02.18 г.
<p>
	Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш. Снимка: архив Ройтерс

Централните банки трябва да бъдат готови да отговорят на развиващото се търсене на виртуални валути. Това обаче трябва да стане с дигитални версии на конвенционалните пари, а не с подобни на биткойн криптовалути, смята Ив Мерш, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

По думите му отрицателните лихвени проценти, като тези на финансовата институция в момента, също са част от дебата. Въпреки това той допълни, че „дълбоко отрицателните“ лихвени проценти няма да се превърнат в стандартен инструмент от арсенала на централната банка.

В изказване от Лондон Мерш посочи, че според него е необходим и по-силен контрол върху криптовалутите, както и върху банките и финансовите фирми, които търгуват с тях. 

„Всеки бизнес на кредитни институции с виртуални валути трябва да бъде строго контролиран, за да се гарантира, че рискът, породен от подобна дейност, е ограничен“, заяви банкерът.

Според него виртуалните валути „не са пари, нито ще бъдат в обозримо бъдеще“.

Той допълни също, че съществуващите разплащателни опции са много по-надеждни от биткойна, защото работата с него е бавна и скъпа, посочва Guardian. „Ако купите букет лалета с биткойни, те може вече да са увехнали, докато трансакцията е потвърдена“, заяви той, имайки предвид бавните скорости, с които се обработват сделки с криптовалутата, отнемащи в някои случаи до часове.

Въпреки това Мерш добави и положителна нотка в изказването си. „Само защото първоначалната еуфория и екзалтираност впоследствие отшумяват, не означава, че иновацията няма своите положителни качества, дори и ранните пазарни лидери да не издържат на времето“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още