IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният диктатор в Европа иска да стане блокчейн крал

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прави опит да излъска имиджа си, превръщайки се в свободолюбивия крал на криптовалутите

19:04 | 22.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който от години носи прозвището „последният диктатор на Европа“, прави опит да излъска имиджа си, превръщайки се в свободолюбивия крал на криптовалутите на континента, коментира Bloomberg.

Лукашенко, който управлява бившата комунистическа република от 1994 г. насам, подписа декрет в петък, с който предлага данъчни облекчения и юридически стимули за дигиталните валути като част от усилията да превърне Беларус в международно технологично убежище.

„Беларус ще стане първото правителство в света, което открива широки възможности за използването на блокчейн технологията“, казва Лукашенко в изявление на сайта си. „Имаме всички шансове да станем регионален център в тази сфера“, пише още той.

Декретът узаконява бизнеси, базирани на блокчейн – технологията, върху която са изградени виртуалните валути като биткойнът – и всички дигитални „токени“. Той цели да превърне Беларус в глобален хъб за привличане на средства чрез т.нар. първични предлагания на криптовалути (ICO).

Беларус иска да се възползва от процъфтяващата технологична индустрия, която расте там през последните години, докато млади програмисти създават продукти, които се харесват доста извън границите на бившата съветска република.

Мобилното приложение за съобщения Viber бе разработено в Беларус, както и вписаната на Wall Street компания за програмиране EPAM Systems и популярната онлайн игра World of Tanks, която направи основателя ѝ Виктор Кислий първия милиардер в страната.

Макар че Alphabet – компанията майка на Google, и Facebook разграбиха създадените в Беларус стартъп компании, рестриктивната бизнес среда в страната направи почти невъзможно рисков капитал да се влива свободно в обещаващи идеи. Новият закон на Лукашенко може да промени това.

Лукашенко заяви този месец, че целта му с подписването на декрета е да направи Беларус „технологична нация“. Основните технологични компании в страната лобират за юридически промени, които спечелиха подкрепа и сред държавни лица и в централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 12
ratten
преди 6 години
диктатор ли бил и лукашенко?! вай вай. мъка, голяма мъка броди из медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още