IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С малко помощ от Мъск криптовалутата шиба ину поскъпна с над 200% за седмица

Монетата вече е 20-а по пазарна капитализация

12:13 | 06.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Christinne Muschi/Bloomberg</p>

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Криптовалутата шиба ину вече е на 20-о място по пазарна капитализация, като само за седмица увеличи повече от три пъти цената си. Това отчасти се дължи не на кой да е, а на любимеца на криптопазара Илон Мъск и неговото куче, съобщава Bloomberg.

Токенът, който носи името на популярна порода японски ловни кучета, превърнала се в меме, поскъпва с над 84% за последните 24 часа към 10:40 ч. българско време, показват данните на CoinGecko, което прави пазарната капитализация над 11,6 млрд. долара.

Цената на шиба ину през последната седмица. Графика: CoinGecko

Ръстовете са факт на фона на поскъпване на повечето водещи криптовалути. Вчера биткойнът отново премина прага от 50 хил. долара, като днес поскъпва още с 3,9%. От своя страна етерът и рипълът увеличават цената си съответно с 1,9% и 0,3%.

Увеличенията от последните дни и седмици се дължат на благоприятни сезонни фактори, положителни технически сигнали за цените, както и липса на намеса от страна на Федералния резерв и други централни банки.

Но ръстът в цената от 216% на шиба ину от миналата седмица далеч задминава представянето на биткойна и етера, при които увеличението за периода е от над 20%.

Тласък на цената на шиба ину по всяка вероятност е дал и поредният туит на шефа на Tesla в неделя, когато той сподели снимка на куче с надпис „Floki Frunkpuppy“. По-рано през юни ексцентричният милиардер написа, че възнамерява да си вземе куче от породата Шиба ину, което ще кръсти Флоки, а миналия месец съобщи, че „Флоки пристигна“.

Криптовалутата шиба ину е дело на анонимен автор, известен като Риоши, и е създадена миналата година. Според описание на сайта ѝ тя е „децентрализирана меме монета, която еволюира в жизнена екосистема“. Токенът е сходен на популярната криптовалута доджкойн, създадена през 2013 г., като в основата и на двете е меме с куче от породата Шиба ину.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още