IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите обръщат гръб на облигациите на развиващите се пазари

Загубите се случват на фона на очакванията за затягане на паричната политика на Фед и напрежението около Украйна

21:30 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Мениджърите на активи изтеглят средства от фондове на облигации на развиващи се пазари с най-бърз темп от месеци на фона на увеличаващата се тревожност за затегнати парични условия и заплахата от нов конфликт в Украйна.

Борсово търгувания фонд iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF (EMB) на стойност 18,4 млрд. долара е загубил 387 млн. долара само в понеделник – най-голямото изтичане на пари от март. От своя страна Invesco Emerging Markets Sovereign Debt ETF (PCY) в размер на 2,5 млрд. евро се е разделил с 50 млн. долара, което е най-много от над година, съобщава Bloomberg.

Загубите се случват на фона на очакванията за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, които бяха оправдани в сряда. Регулаторът сигнализира, че е вероятно да повиши лихвите в САЩ през март и потвърди плановете си да прекрати програмата за изкупуване на облигации същия месец, след което да започне значително намаляване на притежаваните активи.

Тези очаквания доведоха до като цяло волатилно начало на годината за американските държавни облигации, към които тези на развиващите се страни традиционно са чувствителни.

„Спредовете се разширяват, докато Фед става по-ястребово настроен“, посочва Уин Тин от Brown Brothers Harriman & Co., имайки предвид тенденцията на централната банка за затягане на паричната политика. „Много от (паричните) потоци, генерирани от количествените облекчения, отидоха при развиващите се пазари и високата доходност. Със предстоящото затягане на политиката на количествени облекчения заедно с увеличението на лихвите не виждам как спредовете да не нараснат още“, допълва той.

Междувременно назряването на евентуален нов конфликт в Украйна също хвърля сянка върху инвеститорите. Геополитическата криза разтърси пазарите, засягайки всичко – от суровини и облигации до акции и валути. Стратезите предупреждават, че евентуален пълномащабен конфликт може да се окаже една от най-големите заплахи за пазара през 2022 г. Самото напрежение също може да е достатъчно, за да натежи върху облигациите на развиващите се пазари в краткосрочен план, предупреждават стратези на  Morgan Stanley.

„Засега смятаме, че инвеститорите поне са по-добре изчаквайки, докато не се появят знаци за достигането на пика на разпродажбите на американските държавни облигации“, посочват още те. „Има риск да се опитаме да станем прекалено хитри, когато става въпрос да уцелим дъното, особено като се има предвид натрупването на отрицателни настроения по отношение на развиващите се пазари и наближаващото първо увеличение (на лихвите) на Фед, което може да доведе до обрат“, допълват стратезите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още