IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Софарма през юли пострадаха заради незапомнените жеги в Русия

Отложените доставки ще бъдат осъществени по-късно през настоящото тримесечие

17:32 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на Софарма през юли пострадаха заради незапомнените жеги в Русия

Приходите от продажби на Софарма АД през юли са намалели с 23% в сравнение със същия месец на миналата година, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Продажбите за износ през миналия месец  са спаднали с 42% на годишна база, докато тези за вътрешен пазар са се повишили с 4%.

През първото полугодие на 2010 за износ бе реализирана 69% от продукцията на фармацевтичната компания спрямо 61% през същия период на 2009.

Износът е пострадал заради историческите горещини в Русия и тежката пожарна обстановка в страната и съседните държави, се казва още в уведомлението. Ръстът на износа за Русия за полугодието бе 28% на годишна база, а на този за Украйна - 73%.

По молба на руските партньори на компанията са били отложени доставки, които ще бъдат осъществени по-късно през настоящото тримесечие.

За първите седем месеца на годината приходите от продажби на Софарма се повишават със 17% на годишна база, като ръстът при износа е 28%.

През второто тримесечие на 2010 дружеството отчете 23% ръст на годишна база в неконсолидираните си продажби и понижение от 1,5% в нетната печалба. За полугодието продажбите се повишиха с 21% на годишна база, а печалбата – с 14%.

Акциите на Софарма прибавиха 1% в днешната търговия на БФБ до 3,94 лв. за брой, което представлява понижение от 0,5% от началото на годината и ръст от 28% за последната година. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 520,1 млн. лв.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още