IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската ГеоПост предприе следващата крачка към мажоритарния дял в Спиди

Компанията е подала уведомление в КЗК за сделката, договорена още през 2014 г.

10:45 | 10.08.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Спиди АД</em></p>

Снимка: Спиди АД

Спиди АД и френската ГеоПост предприемат следващата крачка в изпълнение на споразумението от 2014 г. за придобиване на мажоритарен дял от българската куриерска фирма.

След като в началото на юни двете дружества удължиха срока за потенциалното упражняване на опцията, която ГеоПост има съгласно споразумението, заради пандемията от новия коронавирус, ГеоПост е подала уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за сделката.

Припомняме, че през 2014 г. Спиди придоби две дъщерни дружества на ГеоПост, а като част от сделката ГеоПост получи право да придобие първоначално 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор и получи опция за увеличаване на участието през тази година. Няколко месеца по-късно френското дружество придоби първите си 11% от капитала на Спиди.

В момента делът на ГеоПост в Спиди е 25%, като след сделката ще достигне около 70%. Спиди Груп притежава в момента 66,42% от компанията. Останалите са разпределени между други акционери.

Трансакцията ще бъде осъществена  при оценка на дружествата, базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти (стойност на предприятието върху печалба преди данъци, амортизации и обезценки).

Миноритарните акционери с 14,5% участие в капитала на дружеството са защитени от устава на куриерската компания.

ГеоПост е холдингова компания, собственост на Le Groupe La Poste – държавната пощенска и куриерска компания на Франция. Le Groupe La Poste присъства в 44 държави по света на 4 континента. DPDgroup е мрежата за доставка на колети на ГеоПост, която се ползва и от Спиди.

DPDgroup е най-голямата международна мрежа за доставка на колети в Европа, като доставя 5,3 милиона пратки всеки ден и 1,3 милиарда годишно чрез брандовете DPD, Chronopost, SEUR и BRT.

През първото полугодие Спиди отчете по-добри резултати на фона на пандемията заради ръста на онлайн търговията и изпращането на пратки в условията на социална изолация. Консолидираната печалба на дружеството се увеличава с 64,7% до 12,219 млн. лева към края на юни 2020 г. спрямо 7,421 млн. лева година по-рано.

Ръстът на международните доставки на дружеството продължава да изпреварва ръста на вътрешните, показва още отчетът на компанията.

Куриерската компания разпредели и 2 лева брутен дивидент на акция, или общо 10,755 млн. лева от печалбата за 2019 г. (малко над 60% при ангажимент да се разпределя половината от положителния финансов резултат).

През последната година акциите на Спиди поскъпват с 20,9%. Пазарната капитализация на компанията достига 317,28 млн. лева.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
добре за ко го продаат тва ?!? После крещят там тъпунгeрите "Оставка Моставка" дет няма никво значение кой ше сложат след Боце и Каскета тъй като парите па ше изтичат еднопосочно в посока -> Запад .... на наще *** им платено да крякат "Мафиоти вън", ем че мафиотите току що са купили Спидито .... Ам Златен клас вирей, прoс народ живей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 3 години
Много се дънят напоследък, и още имат наглоста да ми звънят и да питат дали съм бил доволен от услугите им. Не не съм доволен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
То щото като беше българска, тая фирма беше цъфнала и вързала. Познат напусна след доста години, на ръководна позиция, защото вместо него, повишиха някаква която спи с един от шефовете във Варна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Грую Груев
преди 3 години
Гроздето е кисело, товарищ, кисело е. Ако искате "родно", купете си най-българската "Българска" фибанкасъ и си свирукайте или правете като вятъра, което ви е удобно. Ако пък искате, има и други "родни" във "великая и могучая"НАЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Аман от продажници! Нищо българско не остана!Ще им нарисуват едни хартийки,после ще се учеличат яхтите и палатите с 1и едни остатъци ще се втурнат на спекулативният пазар.Но понеже там има дърти акули,тия реблета ще правят след време като вятъра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още