IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спиди придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

Сделката ще предостави възможност на Спиди да се фокусира както на родния, така и на румънския пазар

15:18 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Спиди придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

„Спиди” АД подписа предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на „Дайнамик Парсъл Дистрибюшън” СА (Румъния) и 100% от капитала на „Геопост България” ООД, съобщи дружеството чрез БФБ-София. Двете компании са дъщерни на френската ГеоПост СА и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират както на румънския, така и на българския пазар на куриерски услуги.

От своя страна, ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4,39 млрд. евро през 2013 г., уточняват в съобщението от „Спиди”.

Чрез придобиването на двете дружества „Спиди” ще има възможност да се фокусира върху консолидирането на двата пазара, като предоставя интегрирани логистични услуги на българските и румънските си клиенти. Допълнително куриерската компания ще има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа като пълноправен член.

Същевременно сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на „Спиди” като стратегически инвеститор. Френското дружество се сдобива и с опция за увеличаване на дела си до значително мажоритарно участие в „Спиди” АД. Това може да се случи най-рано през 2020 г.

Трансакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти (стойност на предприятието върху печалба преди данъци, амортизации и обезценки). Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 млн. лв. Пълното финансиране ще бъде осигурено с увеличение на капитала на „Спиди“ АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем.

През януари тази година „Спиди“ АД получи наградата на БФБ за „Емитент с най-значим принос за развитието на капиталовия пазар през 2013 г".

От началото на годината книжата на дружеството поскъпват с 5,45% до 23,2 лв. за брой. За последните 12 месеца акциите на „Спиди“ АД са прибавили 31,32 на сто към стойността си.

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още