Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Маню Моравенов: Ще търсим адекватна формула за "спящите" акции

БФБ остава най-доброто място компаниите да набират капитал, коментира изпълнителният директор

Маню Моравенов: Ще търсим адекватна формула за "спящите" акции

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Трябва да се намери спойката между търсене и предлагане при ниската ликвидност на Българска фондова борса (БФБ). Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ на първата си обществена поява на форума „Силата на инвестициите“ на infostock.bg, месец след като беше избран на новия си пост.

Още по темата

„Имаме 10 ЕTF-и и сме на първо място в Централна е Източна Европа, след нас е Полша с пет, това е възможност да се заобиколи риска за ликвидност, посочи той какви са възможностите да се печели през борсово търгувани фондове и подчерта ролята им като инвестиционни продукти създадени за индивидуални инвеститори.

В търсене на доходност

Моравенов отчете, че над 30% от акциите, регистрирани на БФБ, са дивидентни, а за емитентите е трудно да намерят пари, но има и успешни примери като "Браво Пропърти Фонд АДСИЦ", за които се събра ресурс, защото „стана ясно как ще изплащат дивидент“. По думите му, когато се инвестира в капитал, е по-трудно, защото не може да се прогнозира какъв ще е дивидентът и се търсят варианти за договаряне.

„При тази ниска ликвидност за последните три години излезе само едно IPO на пазара“, напомни той, а през тази година през борсата са набрани едва 200 млн. лева капитал.

Според Моравенов ще продължи тенденцията на засилване на европейските регулации. Той пресметна, че регулираният пазар на БФБ е свързан с по-високо ниво на фиксирани разходи и при промяна на законодателството остава малък процент за правене на бизнес.

„Надявам се през следващия средносрочен период да се направи повече бизнес и да срещнем търсенето с предлагането“, прогнозира изпълнителният директор на БФБ и потвърди, че ще работи не само големи компании да намерят капитал на борсата, но и за растежа на малките и средните компании. Той се надява да се обърне трендът, защото сега „пазарът е близо до дъното“.

„За БФБ е важно да работи устойчиво и дългосрочно за доверието на инвеститорите, инфраструктурата работи добре“, коментира доц. Моравенов.

Повече инвестиции в компании в растеж

Инвестиционният банкер Мартин Димитров, директор „Корпоративни финанси“ в Първа финансово брокерска къща, уточни, че до юли 2019 г. са инвестирани 161 млн. лева  на капиталовия пазар, като добро средство за алтернативна форма за спестяване. Той е на мнение, че през последните пет години пазарът работи по-добре за дребните инвеститори, като трудностите са за институционалните.

„Българският капиталов пазар стои добре в региона и ако се преодолеят трудностите с новите регулации базата в момента е много добра – има много дивидентни акции, които могат да осигурят ликвидност на инвеститорите“, заяви инвестиционният банкер. Съветът му е всеки инвеститор да диверсифицира портфейла си и на място като БФБ, но да поглежда и към взаимни фондове, които осигуряват добра доходност, като при акциите в тях тя достига 16,1%.

Илиян Скарлатов, управляващ партньор на Mane Capital, е категоричен, че капиталовият пазар се отплаща  на емитентите като носи лесен и евтин достъп до капитали. Той напомни за ваучерната програма за фиксирани разходи, които борсата поема, за да може една компания да излезе на пазара, и въпреки регулациите този достъп е най-лесен през БФБ.

Експертите се обединиха около мнението, че на борсата е изградена необходимата инфраструктура и всички компании, които искат да имат достъп до капитал трябва да излязат на БФБ, като се съобразят с регулациите на Комисията за финансов надзор.

Индивидуалният инвеститор в български акции, листнати на БФБ, Стефан Стефанов смята, че периодът за инвестиции на капиталовия пазар е труден – ниски лихви, преструктуриране на портфейлите, като „от това страдаме 18 години“, но той се надява, че идват по-добри времена.

„Сега коефициентите, на които се търгуват българските компании, са по-ниски отколкото в региона“, посочи Стефанов и разкри, че в стратегията си не залага на дивидентни компании, а на такива, в които вижда растеж. Като перспективни той определи акциите на ПИБ и ЦКБ.

Маню Моравенов подчерта, че когато са атрактивни акциите има потенциал, но понякога няма инвестиционен интерес, особено при липса на доверие. Той е убеден, че историята няма да се повтори с преминалите кризи на капиталовия пазар, но като добър пример даде компенсаторните инструменти, които бяха качени на борсата  и правеха оборота на БФБ повече от всички останали за една -две години, особено след приватизацията на дялове от държавни предприятия.

„Ако има позитивни сигнали трябва да се хване вълната и да се провлияе на дългосрочните решения  на инвеститорите“, съветва изпълнителният директор на БФБ.

Илиян Скарлатов пак напомни за инициативата да се съберат във фонд неактивните акции и за пример даде Румъния. „На пазара му трябва нещо кардинално“, каза той и за такъв смята съставянето на фонд, който да обедени латентните акции. Той е категоричен, че „това не е екзотика след като гърците го измислиха, а румънците го правят“.

Доц. Моравенов съобщи, че трябва да се намери адекватната формула за т.нар. "спящи акции".

Мартин Димитров от ПФБК прогнозира, че приемането на България в еврозоната също може да е „силна новина за чуждестранните инвеститори“.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Съгласен съм с вас. Крайно несправедливо и незаконно е поведението на г-н Маню. Няма да доведе до нищо добро за БФБ.
0
 
0
 
5
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но дали
името и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
0
 
14
 
4
TGV
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не е необходимо да се търсят формули. Просто ако надзорните органи започнат да си вършат работата, ще се появат инвеститори. Никой не иска да инвестира пари, като няма сигурност, че законът ще се прилага еднакво за всички.
0
 
9
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ако намериш такава формула, направо те предлагаме за професор....
3
 
7
 
2
преди 9 месеца
Крайно време - чужди акции - листнати на !!!

Още от Новини и анализи
SOFIX единствен от индексите приключи последната за седмицата сесия на червено