IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 15 януари ще може да се продава „на късо“ SOFIX

Това е първият ден за търговия на ДФ Expat Bulgaria Short SOFIX, който ще следва движението на SOFIX, но на обратно

08:30 | 09.12.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Експат Капитал АД</p>

Снимка: Експат Капитал АД

От 15 януари 2020 г. ще може да се да се продава „на късо“ SOFIX, тоест да се печели когато индексът се понижава.

Това е първият ден за търговия на националния договорен фонд (НДФ) Expat Bulgaria Short SOFIX, който ще следва движението на SOFIX, но на обратно.

Вече има профил на фонда в страницата на Управляващото дружество „Експат Капитал“ АД.Вижда се, че дяловете му са 110 000 броя към 5 декември 2019 г. с нетна стойност на дял от 0,9975 лв. За разлика от другите фондове на Експат, към този все още не е прикачен портфейл, затова вероятно той все още е съставен от парични средства. По принцип фондът ще заеме акции (опитвайки се да го направи при възможно най-ниска лихва), ще продаде тези акции на борсата и ще печели когато SOFIX пада.

На въпроса как ще работи този фонд и как се различава от ETF-a върху SOFIX, управляващият съдружник в „Експат Капитал“ Николай Василев, отговори в интервю за Investor.bg:

Той ще прави точно обратното на нашия Long борсово-търгуван фонд “Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF”. Long ETF-ът заема дълги позиции в 15-те акции от индекса SOFIX. Инвеститорите в ETF-а печелят, когато индексът се покачва и губят, когато индексът пада. Short фондът ще заема къси позиции в 15-те акции от индекса SOFIX. Инвеститорите в този тип фонд печелят, когато индексът пада и губят, когато индексът се покачва.

Късите позиции ще се постигат в две стъпки. 1) Short фондът ще взема назаем акции (15-те акции от индекса SOFIX) от инвеститори, които ги притежават и желаят да ги дадат назаем. За това те ще получават лихва от Фонда. 2) Фондът ще продаде акциите на пазара и ще има кеш в баланса. Той ще дължи обратно тези акции на стария им собственик. Ако цената на акциите пада, фондът ще може да си ги набави по-евтино и да реализира печалба.

На въпрося няма ли опасност пазарът да скочи рязко и фондът да загуби много, Василев отговори:

Да, точно това е логиката на Short фондове. Теоретично, ако SOFIX скочи двойно, стойността на дяловете на фонда ще намалее до нула. Затова сме предвидили автоматична защита срещу подобна ситуация. Ако индексът се покачи с +50%, Фондът има задължението да ребалансира портфейла си така, че задълженията на фонда да са половината от неговия кеш. В този случай фондът ще купи част от акциите от пазара и ще ги върне там, откъдето ги е взел назаем.

Обратно, ако SOFIX падне с -50%, Фондът има задължението да ребалансира портфейла си така, че задълженията на фонда да са половината от неговия кеш. В този случай фондът ще вземе назаем още акции и ще ги продаде на пазара.

На 12 ноември 2019 г. в темата за Short SOFIX ETF в Коментари на Investor.bg Николай Василев написа: „Шорт Фондът едва ли ще е толкова голям и мощен, че да мръдне целия пазар.

Освен това не трябва да разсъждаваме статично: пазарът се качва или пада с 50% и ни сварва изненадани и неподготвени. Процесът е динамичен. Постоянно ще имаме внасяния и тегления и текущо ще се стремим към равновесните пропорции. Винаги ще бъдем около средно положение.

В едно съм доста убеден - че ликвидността на борсата няма да намалее заради Шорт Фонда, а само може да се увеличи. И от време на време ще бъде по-интересно, нали?“

Нещата които инвеститорите ще следят от 15 януари са размера на фонда, портфейла на фонда, лихвите които плаща по заетите акции и най-вече доколко точно ще следва SOFIX наобратно. Образно казано, ако SOFIX поевтинее с 5% е хубаво Short SOFIX ETF да се повиши с 5%.

Важен ще бъде и спредът между офертите купува и продава. Осигурен е маркет-мейкър в лицето на ИП „Бенчмарк Финанс“ АД, който ще поддържа оферти продава и купува при максимална разлика (спред) от 5%.

В документите на фонда е обявено, че таксата при закупуване или обратно изкупуване на дялове на първичен пазар (директно „на гише“ при управляващото дружество, а не на борсата) ще е 2%. Минималното количество за покупка или обратно изкупуване ще е 100 000 дяла. Разбира се за инвеститори с договор, какъвто е маркет-мейкъра, ще има други условия.

Годишните разходи на фонда се планират на 2,3% от активите, от които 1% за управляващото дружество и 1,3% други оперативни разходи.

Свързани компании:

НДФ Expat Bulgaria Short SOFIX(BGXS)

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Ами ти под наем ли ги даваш или само да ти ги държат ей така, за едното нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
hamorphis
преди 4 години
Ако си дам акциите на заем, какво става с изплатения дивидент през това време?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 4 години
Таман да видим нагледно колко лесно може да падне от около 550 до към 50. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Дяловете ми като са 110 000 с цена под 1 лев, това не прави ли фондът много малък дори за българския пазар ? Също така не мисля че има нужда в заглавието на късо да се пише с кавички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
LuckyYou
преди 4 години
2.3% expense ratio е прекалено високо лол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
pass
преди 4 години
Браво, добро начало. Дано скоро да има къси не само по SOFIX, но и по отделни акции, да може да се окъси всичкото заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още