IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Министерството на туризма ще проверява хотели и ресторанти това лято

86 от плажовете в страната към момента остават неохраняеми

14:35 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

През това лято експерти от Министерството на туризма ще правят самостоятелни проверки на хотели и ресторанти. Това каза днес във Варна ресорният министър Николина Ангелкова. В крайморския град тя проведе работна среща с контролните органи, на която бе обсъдена подготовката за началото на сезона, съобщи БТА.

Проверките на всички контролни органи започват ударно от 1 юни, посочи Ангелкова. По думите й Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще разполага с виртуални приемни.

С последните промени в Закона за туризма, приети миналата седмица, Министерството на туризма вече има право да контролира туристическите обекти. 

Засилените контролни функции на туристическото ведомство предвиждат контролно звено да проверява лица, извършващи туристически услуги. Длъжностни лица от ведомството ще могат да проверяват както обектите, така и дейността на лицата. Промените предвиждат съставените констативни протоколи да се изпращат до КЗП за последващ контрол и налагане на санкции. 

Промяната се наложи заради многобройните сигнали за нарушения, адресирани до Министерството на туризма. Досега само КЗП по искане на Министерството на туризма можеше да отнеме категорията на място за настаняване, което поставяше министерството в ситуация с „вързани ръце“.

През настоящия сезон в курортите отново ще действат българо-румънски полицейски екипи, допълни министърът на туризма след днешната среща. До дни ще приключат разговорите и за сформиране на такъв екип със служители на реда от Германия.

Що се отнася до стопанисването на плажните ивици Ангелкова каза, че 86 от плажовете в страната в момента остават неохраняеми, 23 от тях са във Варненска област, а 13 - в Добричка.

Ангелкова допълни, че през сезона ще се следи стриктно дали преместваемите обекти по плажовете и в курортите отговарят на изискванията на закона.

Относно липсата на кадри за сектора тя посочи, че през миналата година у нас са били наети над 3 400 работници от страни извън ЕС. По думите й през настоящия сезон броят на този тип служители може да нарасне.

Министърът каза още, че очакванията са през този сезон ръстът на туристите, които ще посетят България, да е около 5 на сто. В периода юни - септември те може да достигнат 6 милиона души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още