IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в САЩ е създал най-голям брой работни места за последните 10 месеца

Наемането на повече хора и повишаването на заплатите ще подкрепи потребителските разходи

16:18 | 04.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнесът в САЩ е създал най-голям брой работни места за последните 10 месеца през декември, като ръстът на заплатите се е ускорил, а участието на работната сила на пазара на труда се е увеличил, съобщава Bloomberg. Това е доказателство за силния пазар на труда в страната, въпреки че през 2019 г. по-всяка вероятност рисковете ще растат.

Работните места извън земеделието са нараснали с 312 хил. през декември, изпреварвайки всички прогнози. За сравнение, пред предходния месец данните бяха ревизирани в посока нагоре до ръст от 176 хил. Средната почасова надница се е повишила с 3,2% на годишна база – най-бързият темп от 2009 г. насам, също над пазарните очаквания. През декември спрямо ноември ръстът е от 0,4%. 

В същото време обаче безработицата е нараснала от достигнатото близо 50-годишно дъно до 3,9%, отразявайки тенденцията все повече хора активно да търсят работа. Равнището на участие на работната сила на пазара на труда, т.е. делът на американците в трудоспособна възраст, които имат работа или търсят такава, е скочил до 63,1% през миналия месец от 62,9% през ноември.

Създадените работни места през декември са довели до увеличаване на заетостта в САЩ над границата от 150 млн. работни места за първи път.

Наемането на повече хора и повишаването на заплатите ще подкрепи потребителските разходи, давайки глътка въздух на пазарите от слабите икономически данни напоследък.

Последният доклад за заетостта в САЩ е в съответствие с позицията на Фед за стабилност на пазара на труда, заради което от централната банка дадоха и сигнал за очакване на две повишения на лихвите през следващата година.

В строителния сектор са създадени най-много работни места от февруари, а в промишлеността – от година насам.

Продължително спиране на работата на американското правителство обаче може да се отрази негативно на данните през януари, коментират международни медии.

Тъй като пазарът на труда в САЩ се намира близо до пълна заетост се очаква растежът на работните места да се забави през тази година, допълва Ройтерс. Има сигнали обаче, че компаниите изпитват трудности при намиране на подходящите служители и това води до повишаване на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още