Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Броят на молбите за безработица в САЩ остава нисък и към края на ноември

Работодателите отчаяно се опитват да привлекат и задържат таланти на фона на широкоразпространения недостиг на работна ръка

Броят на молбите за безработица в САЩ остава нисък и към края на ноември

Снимка: Bloomberg

Броят на молбите за помощи при безработица в САЩ се е увеличил с по-малко от прогнозираното миналата седмица след спад, свързан със сезонни корекции през предишния период, предава Bloomberg.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица е достигнал 222 хиляди през седмицата до 27 ноември, което е увеличение от 28 хиляди спрямо предишната седмица, показаха данни на министерството на труда от четвъртък. Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за 240 хил. молби.

По-малкият от очакваното ръст на молбите предполага допълнителен напредък на пазара на труда. В същото време трудностите със сезонните корекции вероятно ще продължат и през новата година, което ще направи данните по-трудни за тълкуване.

Още по темата

Ръстът поставя молбите в по-голямо съответствие с тенденцията, която вървеше преди осезаемия спад през предишната седмица. Икономистите отдадоха тогавашното понижение на странности в сезонните корекции и волатилност около празниците. Данните от предишната седмица бяха ревизирани надолу до 194 хиляди молби – най-ниският им брой от 1969 г.

Четириседмичната средна стойност на подадените за пръв път заявления, която изглажда големи колебания в данните, е спаднала до 238 750. На некоригирана база броят е намалял с 42 хиляди.

Броят на молбите все още е близо до най-ниските нива от пандемията и показва продължаващо възстановяване на пазара на труда. Новопоявилият се омикрон вариант на коронавируса обаче носи риск за иначе стабилния темп на наемане.

Броят на продължаващите заявления за държавни помощи е намалял до 1,96 млн. през седмицата до 20 ноември, което е пандемично дъно.

Работодателите отчаяно се опитват да привлекат и задържат таланти на фона на широкоразпространения недостиг на работна ръка. Съкращенията на служители са намалели със 77% през ноември на годишна база до най-ниското си ниво от 1993 г., посочват от Challenger, Gray & Christmas.

Данните излизат ден преди месечния доклад за заетостта на правителството, който се очаква да покаже ръст на заетостта с 546 хиляди през ноември.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в Турция може да се забави, но не и преди отново да се ускори