IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Растежът на Германия ще остане слаб в началото на 2020

С появата на коронавируса в Китай в началото на 2020 г. беше добавен нов риск, заявиха от централната банка

16:15 | 17.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Йенс Вайдман, управител на Бундесбанк. Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Йенс Вайдман, управител на Бундесбанк. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският икономически растеж ще остане слаб през първото тримесечие на 2020 г., заради слабия износ и епидемията от коронавирус в Китай, заяви Бундесбанк в редовен икономически доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа е била в стагнация през четвъртото тримесечие и отчете ръст от едва 0,6% на годишна база през 2019 г., след като огромният й промишлен сектор изпадна в рецесия, влошавайки перспективите пред еврозоната.

„За първото тримесечие на 2020 г. няма признаци за фундаментална промяна в икономиката на Германия. С появата на коронавируса в Китай в началото на 2020 г. беше добавен нов риск“, пише в документа, публикуван в понеделник.

Според централната банка вирусът може да прекъсне световните вериги за доставки и може да доведе до затруднения в търговските контакти на германските компании.

Германската икономика ще продължи да се задвижва от вътрешното потребление благодарение на нарастващите заплати, стабилния пазар на труда и силния строителен сектор.

Но промишлеността ще продължи да тежи на растежа, въпреки че показателите за настроенията към края на годината бяха повишени, което предполага известно подобрение, заявиха от институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още