Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бундесбанк: Растежът на Германия ще остане слаб в началото на 2020

С появата на коронавируса в Китай в началото на 2020 г. беше добавен нов риск, заявиха от централната банка

Бундесбанк: Растежът на Германия ще остане слаб в началото на 2020

Йенс Вайдман, управител на Бундесбанк. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският икономически растеж ще остане слаб през първото тримесечие на 2020 г., заради слабия износ и епидемията от коронавирус в Китай, заяви Бундесбанк в редовен икономически доклад, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа е била в стагнация през четвъртото тримесечие и отчете ръст от едва 0,6% на годишна база през 2019 г., след като огромният й промишлен сектор изпадна в рецесия, влошавайки перспективите пред еврозоната.

„За първото тримесечие на 2020 г. няма признаци за фундаментална промяна в икономиката на Германия. С появата на коронавируса в Китай в началото на 2020 г. беше добавен нов риск“, пише в документа, публикуван в понеделник.

Според централната банка вирусът може да прекъсне световните вериги за доставки и може да доведе до затруднения в търговските контакти на германските компании.

Германската икономика ще продължи да се задвижва от вътрешното потребление благодарение на нарастващите заплати, стабилния пазар на труда и силния строителен сектор.

Но промишлеността ще продължи да тежи на растежа, въпреки че показателите за настроенията към края на годината бяха повишени, което предполага известно подобрение, заявиха от институцията.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската централна банка отново не промени лихвите