Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

EK: Коронавирусът вероятно ще свие икономиката на ЕС с 1% през тази година

Вътрешните прогнози са обаче много по-мрачни и вещаят рецесия от 2,5%

EK: Коронавирусът вероятно ще свие икономиката на ЕС с 1% през тази година

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) най-вероятно ще се свие с 1% през 2020 г. в резултат на избухването на пандемията от коронавирус, предупреждават от Европейската комисия (ЕК) в документ. 

Още по темата

Според Ройтерс обаче вътрешните оценки на Брюксел са по-песимистични и посочват дори възможна рецесия от 2,5%.

"Смята се, че кризата с CODIV-19 ще има много сериозно негативно икономическо въздействие върху ЕС и еврозоната", се посочва в документа на ЕК.

"Прякото въздействие по всички канали се изчислява в намаляване на растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. с 2,5% в сравнение със ситуация, при която няма пандемия", се посочва в документа.

"Като се има предвид, че прогнозният растеж на реалния БВП беше 1,4% за ЕС през 2020 г., това означава, че заради коронавируса той може да падне до малко повече от -1%, със значително, но не пълно възстановяване през 2021 г.", прогнозират от Брюксел.

Европейски служители обаче споделиха, че вътрешен документ на ЕК определя икономическото въздействие на пандемията от коронавирус до намаляване на БВП на блока с 3,9 процентни пункта, а не на с 2,5%, което ще доведе до още по-дълбока рецесия.

Министрите на финансите на ЕС обсъждат чрез видеоконференция нови начини за справяне с икономическите щети, нанесени от пандемията, като някои от тях заявиха, че трябва да излязат с голям координиран икономическо пакет в отговор на заразата с коронавирус.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Европейската комисия много успешно работи срещу единството и стабилността на ЕС. Несериозно е да се говори, че икономиката на ЕС ще се свие САМО С 1%. Според мене още не може да се предвиди с колко ще спадне, защото с отмяна на карантината (дай Боже) няма да започне предишното производство в предишния му вид и растеж. Едни дейности ще дръпнат, но много други ще се свият. Дори най-елементарните сметки за възстановяване на дейността в ресторанти, транспорт и т.н. говорят за забавен темп на услугите и възможности да бъдат обслужвани гражданите, грубо казано наполовина.
За толкова глупави ли ни смятат от ЕК та си пробутват НЕФЕЛНАТА политика??!!
0
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Аз, без да имам 300 съветници по финанси и икономика, бих казал 3 до 5% спад в ЕС в сравнение с 2019г. Хубаво е нашите умни евроглави да имат реалистични очаквания, които да споделят с публиката, а не да се чудят после защо пазарите се сриват.

Още от Новини
Външното търсене поддържа силния ръст на китайската заводска активност