IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: Коронавирусът вероятно ще свие икономиката на ЕС с 1% през тази година

Вътрешните прогнози са обаче много по-мрачни и вещаят рецесия от 2,5%

19:20 | 16.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<span style="font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) най-вероятно ще се свие с 1% през 2020 г. в резултат на избухването на пандемията от коронавирус, предупреждават от Европейската комисия (ЕК) в документ. 

Според Ройтерс обаче вътрешните оценки на Брюксел са по-песимистични и посочват дори възможна рецесия от 2,5%.

"Смята се, че кризата с CODIV-19 ще има много сериозно негативно икономическо въздействие върху ЕС и еврозоната", се посочва в документа на ЕК.

"Прякото въздействие по всички канали се изчислява в намаляване на растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. с 2,5% в сравнение със ситуация, при която няма пандемия", се посочва в документа.

"Като се има предвид, че прогнозният растеж на реалния БВП беше 1,4% за ЕС през 2020 г., това означава, че заради коронавируса той може да падне до малко повече от -1%, със значително, но не пълно възстановяване през 2021 г.", прогнозират от Брюксел.

Европейски служители обаче споделиха, че вътрешен документ на ЕК определя икономическото въздействие на пандемията от коронавирус до намаляване на БВП на блока с 3,9 процентни пункта, а не на с 2,5%, което ще доведе до още по-дълбока рецесия.

Министрите на финансите на ЕС обсъждат чрез видеоконференция нови начини за справяне с икономическите щети, нанесени от пандемията, като някои от тях заявиха, че трябва да излязат с голям координиран икономическо пакет в отговор на заразата с коронавирус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Европейската комисия много успешно работи срещу единството и стабилността на ЕС. Несериозно е да се говори, че икономиката на ЕС ще се свие САМО С 1%. Според мене още не може да се предвиди с колко ще спадне, защото с отмяна на карантината (дай Боже) няма да започне предишното производство в предишния му вид и растеж. Едни дейности ще дръпнат, но много други ще се свият. Дори най-елементарните сметки за възстановяване на дейността в ресторанти, транспорт и т.н. говорят за забавен темп на услугите и възможности да бъдат обслужвани гражданите, грубо казано наполовина. За толкова глупави ли ни смятат от ЕК та си пробутват НЕФЕЛНАТА политика??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
Аз, без да имам 300 съветници по финанси и икономика, бих казал 3 до 5% спад в ЕС в сравнение с 2019г. Хубаво е нашите умни евроглави да имат реалистични очаквания, които да споделят с публиката, а не да се чудят после защо пазарите се сриват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още