IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната започва годината с най-бързия си растеж от 12 години

Анализаторите очакват резултатите в региона за 2018 г. да надминат предварителните прогнози

16:07 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната започва 2018 г. с най-бързото ускоряване на икономическия растеж от 12 години насам, като към това се прибавя и най-голямото увеличение на новите назначения от 2000 г., показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 000 европейски мениджъри.

Очакваният с нетърпение от пазарните анализатори индекс на мениджърите по поръчките IHS Markit Eurozone PMI за 19-членната еврозона нараства до 58,6 пункта през януари, което е най-високото му ниво от юни 2006 г. В проучването на Ройтерс средната прогноза беше за понижение до 57,9 пункта след окончателната стойност от 58,1 пункта за декември. 

За добрите данни на еврозоната най-голям принос има секторът на услугите, който се радва на най-бързото темпо на растеж от август 2007 г. Въпреки че новите поръчки за бизнеса намаляват през януари спрямо декември, все пак обемът им е вторият най-голям от юли 2007 г. 

„Добрите данни от PMI индекса е поредният положителен показател за януари, който ни кара да вярваме, че през 2018 г. растежът в еврозоната ще се окаже над очакванията“, коментира за Ройтерс Берт Колийн от ING.

Промишленият PMI индекс се понижи през януари до тримесечно дъно на ниво от 59,6 пункта спрямо 60,6 пункта през декември и на фона на прогнозата за по-слабо отстъпление до 60,63 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че в края на 2017 г. бизнес активността в промишления сектор отбеляза рекордна в историята на това проучване стойност.

В същото време индексът, оценяващ активността в сферата на услугите, нарасна изненадващо силно до 57,6 пункта от 56,6 пункта месец по-рано и при очаквания за 56,4 пункта, като това представлява най-високо негово ниво от август 2007 г.

Компаниите през януари са и по-оптимистично настроени за настоящата година, като очакванията на бизнеса достигат осеммесечен връх. На фона на силния растеж на новите поръчки за бизнеса и подобряването на перспективите за развитие, фирмите продължават да наемат работна ръка. Заетостта в промишлеността се задържа на последните си рекордни стойности, докато броят на наетите хора в сектора на услугите достигна нивата си от октомври 2007 г.

„С такива силни данни очаквам анализаторите да завишат прогнозите си за растеж в еврозоната, както и за очакваната инфлация през 2018 г.“, смята главният икономист на IHS Markit Крис Уилямс.

Проучването отчита и продължаващо постъпване на сериозни по размера си нови производствени поръчки, в следствие на което бизнесът в еврозоната е разкрил нови работни места с най-бързото темпо от 2000  г. насам. Това предполага, че потребителските разходи ще продължават да дават важен принос за икономическия растеж и през следващите месеци.

По-рано агенцията представи и предварителни данни за бизнес активността през януари в двете най-големи икономики на еврозоната. Те потвърждават, че Германия и Франция остават едни от основните двигатели за растежа в еврозоната.

Общият PMI индекс на Германия се понижи през януари до 58,8 пункта, но след като през декември удари 80-месечен връх от 58,9 пункта. В същото време аналогичният индекс на Франция се повиши до 59,7 пункта от 59,6 пункта месец по-рано, задържайки по този начин недалеч от неговия шест и половина годишен връх през ноември от 60,3 пункта.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още