IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия остави лихвата без промяна, за да насърчи икономическото възстановяване

Волатилността, проблемите с доставките и поскъпващите суровини са риск пред перспективите, каза гуверньорът на централната банка на Индия Шактиканта Дас

10:58 | 10.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Комисията по парична политика на Индийската централна банка реши да остави основния лихвен процент без промяна в опит да подпомогне икономическото възстановяване на страната от пандемичните понижения, съобщи Ройтерс.

Сконтовият лихвен процент бе запазен на ниво от 4%. Банката обаче изненада някои икономисти, като остави и лихвения процент за заеми без промяна до 3,35 на сто. Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха, че регулаторът ще увеличи лихвения процент за заеми с 20 базисни пункта, за да намали разликата между този показател и сконтовия лихвен процент.

Представителите на комисията гласуваха единодушно за запазването на размера на сконтовата лихва, докато за основната лихва мнозинство от петима души избра тя да се запази в сегашния размер.

"Продължаваща парична политика гарантира устойчиво и широко възстановяване“, казва гуверньорът на банката Шактиканта Дас.

„Частното потребление – базата на вътрешното търсене – продължава да изостава от предпандемичните си нива. Устойчивото покачване на цените на суровините в международен план, нарасналата волатилност на финансовите пазари и проблемите със снабдителните вериги може да увеличат рисковете пред перспективите“, посочи Дас, като допълни, че има забавяне на ръста в краткосрочен план, но двигателите на растежа постепенно се подобряват.

Инфлацията в Индия достигна петмесечен връх от 5,59% на годишна база през декември, докато ръстът в производствените цени се забави до 13,56%, но продължи да е двуцифрен за девети пореден месец.

Поскъпващият суров петрол продължава да представлява риск за допълнително покачване на цените. Според централната банка инфлацията ще достигне своя връх през настоящото тримесечие и след това ще се забави, доближавайки се до целта на регулатора от 4% през втората половина на годината.

Очакванията са реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната да достигне 7,8% през 2022-23 г. През тази година БВП ще нарасне с 9,2 на сто.

"Някак благоприятната траектория на инфлацията дава възможност на централната банка да отдръпне паричната подкрепа постепенно и намалява необходимостта от рязко затягане [на политиката]. Очакваме банката да подкрепи растежа и да увеличи сконтовия процент през август, ако има сигнали за по-добро възстановяване“, каза старшият икономист в  банката HDFC Сакши Гупта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още