IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската икономика бележи почти двойно по-бавен темп на растеж

Покачването на заплатите може да доведе до инфлационна спирала, предупреди централната банка на страната

11:34 | 26.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на южнокорейската икономика е бил почти двойно по-бавен през първите три месеца на годината заради противоепидемичните мерки и ускоряващата се инфлация в страната, съобщи Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,7% до края на март 2022 г. спрямо предходното тримесечие, показват предварителните сезонно изгладени данни на централната банка на Южна Корея. За сравнение - през последните месеци на миналата година растежът се е равнявал на 1,2%, докато очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за резултат от 0,6%.

"Вътрешното потребление ще се възстанови, след като повечето противоепидемични мерки бяха премахнати, но забавянето на растежа на Китай ще удари силно износа и като цяло икономиката през настоящото тримесечие", каза Парк Санхьон, икономист в HI Investment & Securities.

Частното потребление е записало най-голямото си понижение от пет тримесечия насам в размер на 0,5%, след като правителството подсили мерките в опит да ограничи бързото разпространение на омикрон щама.

Капиталовите инвестиции са намалели с 4%, най-бързото понижение от три години, докато тези в строителството са спаднали с 2,4%.

На годишна база БВП на Южна Корея е отбелязал повишение от 3,1% спрямо прогнозите на икономистите за ръст от 2,8%.

Очакванията са централната банка на страната да занижи прогнозите си за ръста на БВП за тази година поради предизвикателствата за икономиката, породени от войната в Украйна, затягането на паричната политика на САЩ и блокадите заради коронавируса в Китай. Към момента регулаторът предвижда ръст от 3% на БВП.

Новият гуверньор на банката Ри Чанйонг заяви миналата седмица, че се очаква икономическият растеж допълнително да се забави и че паричната политика трябва да отговори на тези рискове, включително на заплахата от високата инфлация.

Наскоро Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за ръста на южнокорейската икономика през 2022 г. от 3,0% до 2,5%. Инфлационните очаквания обаче бяха завишени от 3,1% до 4,0%.

В понеделник централната банка предупреди, че инфлационният натиск натежава на пазара на труда и може да доведе до ръст на заплатите, което от своя страна може да предизвика инфлационна спирала, съобщи Bloomberg.

Според финансовата институция покачването на заплащането носи риск от вкореняване на инфлацията в икономиката.

Данните показаха, че през март потребителските цени в страната са нараснали с най-бързия си темп от десетилетие. В отговор на това банката вече два пъти завиши лихвите тази година. Следващото заседание на регулатора предстои да се състои на 26 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още