Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Износът на Япония отчита първи годишен спад за последните три години

Сега икономистите прогнозират, че японската икономиката се е свила с 3,7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2019 г.

Износът на Япония отчита първи годишен спад за последните три години

Снимка: Pixabay

Японският износ е спаднал с повече от очакваното през декември 2019 г. Така понижението в доставките от третата по големина икономика в света е продължило 13-и пореден месец въпреки последните признаци за известно възстановяване в глобалната икономика, информира Bloomberg.

Обемът на експортната продукция е спаднал с 6,3% на годишна база през декември поради намаления  износ на автомобили и авточасти, показват данните на японското финансово министерство, публикувани в четвъртък. В сравнение с това анализаторите прогнозираха понижение в показателя от едва 4,3%. Сега японският износ преминава през най-дългия си период на месечен спад от 2016 г. насам.

Въпреки това докладът на министерството показа увеличение в доставките на оборудване за производство на полупроводници със значителните 25,8%. Това е положително за перспективите на Япония, макар че икономистите очакват общото икономическо възстановяване да остане бавното.

„Подемът в IT сектора е положителен фактор и това би трябвало да подкрепи общото възстановяване“, каза икономист от Barclays Казума Маеда.

Още по темата

Частичното търговското споразумение, подписано този месец между САЩ и Китай, също би трябвало да подкрепи перспективите за доставките през 2020 г. „Търговската сделка от първа фаза е добра новина, тъй като може да помогне за увеличаване на търсенето от Китай. Без по-добри резултати в търговията със САЩ обаче износът вероятно ще остане слаб като цяло", зави Юки Масуджима, икономист от Bloomberg.

Износът за Китай, най-големият търговски партньор на страната, се е увеличил за пръв  път от 10 месеца насам. Експортът за САЩ е спаднал с 14,9%, докато този за Европа е намалял с 5,6%. Общо за 2019 г. обаче износът на Япония отчита понижение от 5,6%. Това е пъpвият годишен спад на показателя за последните три години.

Сега икономистите прогнозират, че японската икономиката се е свила с 3,7% на годишна база  през четвъртото тримесечие на 2019 г. поради вътрешни фактори като щетите от мощния тайфун ударил страната през октомври и увеличаването на данъка върху продажбите на дребно.

От администрацията на министър-председателя Шиндзо Абе обявиха през миналия месец пакет от икономически стимули на стойност 120 милиарда долара. Приложението на програмата до голяма степен допринесе за решението на борда на Японската централна банка да повишат прогнозата си за растеж за следващата фискална година. От институцията обаче предупредиха, че задграничните рискове все още се нуждаят от внимателен мониторинг.

От друга страна вносът в Япония се е понижил 4,9% през декември. Така страната отчита търговски дефицит от 152,5 милиарда йени.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Инфлацията в Турция се ускори след два месеца на спад