IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: ЕЦБ може да не е приключила с големите лихвени повишения

Банката не трябва просто да следва ходовете на Фед, смята управителят на Латвийската централна банка

19:54 | 25.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Не бързайте да разхлабвате коланите, в самолета на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да има още турбуленция. След като миналата седмица регулаторът одобри първото си лихвено повишение от 11 години насам, което бе по-голямо от сигнализираното, в следващите месеци банката може да продължи да предприема по-агресивни ходове, докато опитва да върне инфлацията на целевото равнище от 2%.

ЕЦБ може да не е приключила с големите лихвени увеличения, предупреди управителят на Латвийската централна банка и член на ЕЦБ Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

"Не бих казал, че това е само началото", коментира Казакс, познат като един от най-ястребово* настроените банкери в ЕЦБ, в интервю във Франкфурт. "Бих казал, че увеличението на лихвите през септември също трябва да бъде доста значително", допълни централният банкер.

Основната задача на ЕЦБ е да намали инфлацията обратно до целевото равнище от 2%. Към юни тя се равнява на 8,6% на годишна база, или над четири пъти над целта, въпреки че пикът на показателя все още не е достигнат. В Латвия, където Казакс ръководи централната банка, инфлацията е почти 20 на сто.

"Като се има предвид несигурността, инфлационните динамики, рисковете от устойчивост, бих казал, че, разбира се, трябва да сме отворени за дискусии", каза още Казакс, наблягайки, че ЕЦБ не трябва просто да следва ходовете на Фед.

По-рано през деня ръководителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман предупреди, че ЕЦБ може би ще трябва да се примири с умерена рецесия, за да спре ценовия натиск, ако види, че инфлационните очаквания се покачват.

"Надяваме, че това няма да бъде необходимо", коментира Холцман.

По-оптимистичен тон зададе ръководителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел, когато миналата седмица каза, че юлското лихвено повишение минимизира риска от по-агресивни действия в следващите месеци.

"Според мен е по-добре да започнем с по-голямо увеличение на лихвите. Времето на отрицателните лихви мина", смята Нагел.

Той коментира, че въпреки низходящите рискове към икономическата активност, "все още ще видим положителен ръст през тази и следващата година".

Решението на банката от миналата седмица предизвика разнородни прогнози за пътя, който предстои напред.

ecb ecb

Докато от Barclays оставиха очакванията си за още 50 б.п. ръст през септември и 25 б.п. през октомври, от JPMorgan Chase & Co залагат, че ЕЦБ ще действа по-предпазливо с крачки от по 25 б.п. до края на годината. Същевременно от Danske Bank A/S и Morgan Stanley смятат, че през септември ведомството ще продължи с агресивните ходове, а след това ще има две увеличения от по 25 б.п.

От Citigroup Inc. предвиждат още по-агресивен сценарий - две повишения от 50 б.п. през септември и октомври, преди ЕЦБ да прецени, че икономиката на региона е твърде слаба, за да понесе допълнително затягане.

От френската BNP Paribas SA също смятат, че ще има два такива хода, но и един от 25 б.п. през декември. Според тях дотогава инфлацията би трябвало да е достигнала своя връх. Същата прогноза за лихвите правят и от Goldman Sachs Group Inc.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 1 година
Глобализацията съвсем отече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
E как така ще вдигате агресивно лихвите ,у нас населението така хубаво беше упоено че лихвите ще са ниски че сега със сигурност ще има самоубийства .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още