IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Волатилността на пазарите е ограничена само до акциите

Според ЕЦБ няма големи причини за тревога, тъй като обхватът й не е голям, а корекциите са методични

14:38 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) не е твърде разтревожена от скорошната волатилност на световните пазари, тъй като корекцията е методича, а влиянието до голяма степен е ограничено до акциите. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре пред репортери в Скопие, цитиран от Ройтерс.

По думите му волатилността е факт и ЕЦБ трябва да приеме това, въпреки че централната банка на еврозоната държи под око финансовия сектор в случай, че е налице по-обширно разпростиране на нестабилността.

„Това, което до този момент виждаме, е методично коригиране на пазарите, като обхватът в еврозоната до голяма степен е ограничен до капиталовия пазар“, посочи той. 

Повтаряйки позицията на банката, Кьоре допълни, че лихвените проценти няма да бъдат увеличени, докато не бъде приключена програмата за изкупуване на активи, като ръководството на ЕЦБ стои твърдо зад тази последователност.

Той също така припомни, че банката готви промени в паричната си политика, чието дискутиране ще започне в началото на тази година. „Досега не сме го обсъждали“, уточни той.

Според проучване на Ройтерс сред икономисти ЕЦБ ще изчака най-малко шест месеца след края на програмата за изкупуване на активи в размер на 2,55 трлн. евро, която трябва да продължи поне до септември, преди да реши да увеличи лихвените проценти. Това според тях ще се случва бавно, като те ще се увеличат от негативната си територия до нула към края на 2019 г.

ЕЦБ поддържа разходите по заемите ниски от години с надеждата това да стимулира потреблението и инвестициите и да приближи инфлацията до целта от 2%.

Макар еврозоната да се радва на икономически растеж, ефектът от мерките отне повече време от очакваното, като по всяка вероятност банката ще продължи с политиките за количествени облекчения дори и след края на програмата за изкупуване на активи, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още