IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпналата енергия избута японския внос до рекордно ниво

Японският внос е нараснал за единадесети пореден месец през декември миналата година, а износът – за десети

12:15 | 20.01.22 г.
<p>
	Японският внос е нараснал за единадесети пореден месец, а износът &ndash; за десети, става ясно от данните на министерството на финансите.<em> Снимка: <em>Kiyoshi Ota/BloombergOta/Bloomberg</em></em></p>

Японският внос е нараснал за единадесети пореден месец, а износът – за десети, става ясно от данните на министерството на финансите. Снимка: Kiyoshi Ota/BloombergOta/Bloomberg

Износът и вносът на Япония достигат рекордни нива през декември основно поради поскъващия петрол и поевтинявалата японска йена, показват данни на официалната статистика в четвъртък, съобщи Abcnews.

Вносът на страната се е увеличил с 41% на годишна база през декември 2021 г. Повишението в износа е било в размер на 17,5% за година, предизвикано от увеличилите се доставки на автомобили и компютърни чипове. Така японският внос е нараснал за единадесети пореден месец, а износът – за десети, става ясно от данните на министерството на финансите.

Влияението на пандемията върху промишлеността, пътуванията и други икономически дейности е значителен проблем за третата по големина икономика в света. Новите противоепидемични мерки, обявени от правителството, ще влязат в сила от петък за Токио и други региони, което допълнително ще затрудни икономическото възстановяване.

През миналата година търговският дефицит на Страната на изгряващото слънце е достигнал 1,47 трилиона йени (12,9 млрд. щатски долара). За годината износът е нараснал с 21,5%, а вносът – с 24,3%.

В последните дни цената на петрола и природния газ се покачи до многогодишен връх, което допринесе за увеличаване на световните опасения за инфлацията. Япония внася почти цялото си количество петрол и газ и плаща значително повече, когато цените се повишават.

Поевтинялата йена оказва благоприятно влияние върху японския износ, но оскъпява вноса. В последно време един щатски долар се обменя срещу около 114 японски йени – за сравнение, година по-рано той се е разменял срещу 104 йени.

Според старши икономистът в SMBC Nikko Securities Коя Миямае има малка вероятност от бързо възстановвяване на японския износ, отчасти, защото производителите на автомобили имат проблеми с доставките на авточасти. „Очаква се възстановяването да е постепенно“, смята експертът.

Премиерът Фумио Кишида пое ангажимент да върне Япония по пътя на икономическия растеж чрез насърчаване на инвестициите в устойчива енергия, дигиталните технологии и бизнес начинанията – нещо, което той нарича „новия капитализъм“. Според някои критици предложенията на премиера са неясни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още