Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Riksbank: Трудно можем да си представим лихвени понижения

Спадът на инфлацията през 2020 г. се дължи на ниските енергийни цени, твърдят от шведската централна банка

Riksbank: Трудно можем да си представим лихвени понижения

Riksbank се прости първа от големите централни банки с нулевите лихвени проценти. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Централната банка на Швеция, Riksbank, обяви в сряда, че е оставила основната си лихвена ставка непроменена на ниво от 0%, и заяви, че лихвеният процент ще остане на това равнише „почти през целия прогнозен период".

„И глобалната, и шведската икономика се развиха през декември според прогнозите на Riksbank, а перспективите за инфлацията и икономическата активност остават до голяма степен непроменени“, се казва в изявлението на банката.

Стефан Ингвес, управител на Riksbank и председател на Борда на директорите, коментира политическите перспективи пред банката, като заяви, че е трудно да се прогнозира намаление на лихвения процент, като се има предвид, че свиващата се инфлация през 2020 г. се дължи главно на по-ниските цени на енергията. 

Още по темата

„Riksbank залага на това, че забавянето през тази година ще бъде временно. Остава да видим колко търпеливи могат да бъдат банкерите, тъй като по-ниските цени на енергията изглежда ще изтласкат значително инфлацията надолу през 2020 г.“, коментира Йохана Дженсън от Bloomberg Economics.

Шведската крона поскъпна в резултат на тези изявления с 0,2 на сто, а EUR/SEK падна до най-ниското си ниво от първата седмица на януари до равнището от 10,4916.

Нито един от шестчленния съвет на Riksbank не е оспорил решението да се запази нулевата ставка. 

Швеция привлече вниманието на общността през миналата година, когато даде да се разбере, че вече не иска отрицателни лихвени проценти. Инфлацията не беше дори близо до целта на Riksbank за 2%, а растежът се забавяше, но банката прояви желание да се върне към по-нормалната среда на паричната политика.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската централна банка отново не промени лихвите