IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската производствена активност е с най-бавния си растеж от пет месеца насам

Разходите нарастват обаче с най-бърз темп от миналия октомври насам, тласкани от по-високите цени на суровините

14:57 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в руския производствен сектор отбеляза леко ускорение през март, но въпреки това остава под средните си стойности в дългосрочен план, след като ръстът на новите поръчки и производството забавиха темпото си. Това става ясно от индекса на мениджърите по поръчки (PMI), цитирани от агенция Ройтерс.

Неговите стойности за изминалия месец са 50,6 пункта - леко повишавайки се от отчетените 50,2 пункта през февруари, като по този начин успява да се задържи над линията на 50-те пункта, която разделя разширяването на производствения сектор от свиването му. 

„Данните от изследването през март показват незначително подобрение в производствения сектор, като и производството и новите поръчки се растат, но с по-бавни темпове“, коментира Сиан Джонес, икономист в IHS Markit. Той поясни, че въпреки че производството отслабва за втори месец подред, бизнес доверието се запазва силно. 

Нивата на производство продължават ръста си през март, макар че темпът на увеличение е най-бавният от пет месеца насам. В същото време нарастването в броя на новите поръчки е най-слабото за последните 20 месеца, или от средата на 2016 г., като увеличаването на поръчките за износ остава стабилно.

На този фон разходите нарастват с най-бърз темп от миналия октомври насам, тласкани от по-високите цени на суровините.

Заетостта в производствения сектор леко се свива. А по-слабата активност на доставчиците доведе до най-слабия спад на запасите от май 2012 г. насам.

Данните за индекса на мениджърите по поръчки в Русия се базира на проучване сред 300 компании в производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още