IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на производител в САЩ засилва очакванията за ново свиване на лихвите

Индексът на разходите за лично потребление PCE нараства през септември с 1,8 на сто

17:24 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на производители в САЩ неочаквано се понижават през септември, което довежда до най-слабото годишно увеличение от близо три години, съобщава Ройтерс. Това може да даде възможност на Федералния резерв на САЩ да свие отново лихвените проценти по-късно този месец.

Отчетът на Министерството на труда за негативните данни относно инфлацията на производствените цени представлява поредната предупредителна червена лампа на фона на забавящата се икономика, търговското напрежение и охлаждането на растежа извън граница. Фед намали лихвените проценти през септември, след като намали разходите за заеми през юли за първи път от 2008 г., за да запази най-дългата икономическа експанзия досега. 

Индексът на цените на производителите за крайно търсене PPI се понижават с 0,3% през миналия месец, бележейки най-големият спад от януари.

За 12-те месеца до септември PPI нарасна с 1,4%, регистрирайки най-слабото си увеличение от ноември 2016 г., след като се повиши с 1,8% през август.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че индексът ще се повиши с 0,1% през септември и ще нарасне с 1,8% на годишна база.

С изключение на волатилните хранителни продукти, енергийни и търговски услуги, цените на производителите остават непроменени през септември, след като скочиха с 0,4% през август. Така нареченият основен PPI нарасна с 1,7% за 12 месеца до септември, след като се повиши с 1,9% през август.

Фед, който следва своя годишна цел за инфлация от 2%, проследява основния индекс на разходите за лично потребление PCE като фактор за неговата парична политика. Показателят PCE нараства с 1,8% на годишна база през август и достигна целта си тази година.

Някои икономисти очакват централната банка на САЩ да намали лихвите по време на заседанието си на 29 и 30 октомври, като се имат предвид редица сигнали, свързани с 15-месечната търговска война на администрацията на Тръмп с Китай, която оказва негативно влияние върху бизнес инвестициите и тласка производството към рецесия.

През септември цените на енергията на едро се понижават с 2,5%, което съответства на спада през август.

На бензина се падат три четвърти от 0,4-процентния спад на цените на стоките през миналия месец.

Цените на хранителните стоки на едро се възстановяват през септември с 0,3%, основно заради скока от 26,8% на цената на кокошите яйца.

Цените на услугите отчитат спад с 0,2%, записвайки най-сериозното си понижение от февруари 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още