IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Великобритания се сви до 5-месечно дъно

Износът на стоки и услуги от Обединеното кралство за САЩ намаля със 17,1%

13:59 | 11.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на Великобритания се сви рязко с 2 млрд. паунда до 965 млн. паунда през февруари спрямо ревизираните в посока на долу 2,959 млрд. паунда, отчетени през последния месец, съобщава tradingeconomics.com. Това е най-малкият търговски дефицит от септември месец насам, като данните са под очакванията за дефицит от 2,6 млрд. паунда.

Вносът на стоки и услуги в Обединеното кралство се свива с 4,8% до 53,41 млрд. паунда спрямо рекордните 56,11 млрд. паунда, отчетени през януари. Резкият спад се дължи на намаляването с 6,5% на вноса на стоки от секторите горива и промишленост. Вносът на стоки от Европейския съюз във Великобритания е намалял с 0,8%, главно от Франция (-3,9%) и Холандия (-1,9%). В допълнение, покупките от страни извън ЕС са се свили с 13,3%, като най-голям спад се отчита при внесените стоки от Норвегия – с 32%, САЩ – с 20,1% и Япония – с 16,1%. 

Износът на стоки и услуги от Великобритания се понижава с 1,3% до 52,45 млрд. паунда през февруари. Сред основните търговски партньори износът на стоки до страни извън ЕС се свива с 4,7% - най-много за САЩ със 17,1%. Износът на стоки за ЕС обаче нараства леко с 0,3%, като продажбите се увеличават основно в Германия (8,2%) и Ирландия (3%).

Междувременно стана ясно, че производството на Великобритания се свива за първи път от 11 месеца през февруари, основно заради спад в производството на машини и оборудване.

Фабричното производство отбеляза спад от 0,2% спрямо януари, когато производството остана непроменено, показват данните на Националната статистика. Общото промишлено производство нарасна с по-малко от прогнозираните 0,1%, тъй като задържането на температурите под средното повиши търсенето на енергия.

Това сложи край на безпрецедентните ръстове за производителите, които спомогнаха за укрепването на икономиката.

Обединеното кралство остава на дъното сред страните от Г7 по растеж, което го прави най-бавно развиващата се голяма икономика в света през 2017 г.  Растежът от 1,4% е по-слаб от този на Япония и Италия - другите най-бавно разширяващи се страни в условията на развитие на глобалната икономика.

Първоначално за БВП на Острова през последното тримесечие на миналата година бе отчетен ръст от 0,5%, но през февруари данните бяха ревизирани в посока надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още