Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли

Броят на новите работни места в САЩ се увеличава с 1,76 милиона през юли, надминавайки прогнозите за ръст от 1,48 милиона

Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският пазар на труда продължава да се възстановява от пандемията и през юли макар и с по-бавни темпове, което показва, че икономическото възраждане продължава въпреки скока в броя на инфекциите от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Броят на новите работни места в САЩ се увеличава с 1,76 млн. през юли, надминавайки прогнозите за ръст от 1,48 млн. броя, продължавайки тенденцията от юни, когато трудовият пазар нарасна с 4,79 млн. места, сочат данни на Министерството на труда.

Нивото на безработица се понижава с повече от очакваното до 10,2%, докато по-широкият показател също спада до 16,5%. 

Данните потвърждават възстановяването на пазара на труда, докато икономиката на страната бавно започва да излиза от кризата, свързана с пандемията.

В същото време нивото на безработицата остава високо и пътят напред се очаква да  бъде неравен, тъй като все още не е гарантирана нова държавна подкрепа за предприятията, които изразходват средствата от предходната такава.

Докато властите във Вашингтон все още не могат да постигнат сългасие относно предложения от републиканците пакет от стимули, президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че има вероятност да подпише указ в петък или през уикенда, с който да удължи увеличените обезщетения за безработица.

Заетостта остава с около 13 милиона места под нивото от февруари, когато официално започна рецесията в САЩ, показват данните от юли.

Увеличаването на заетостта се отрази на по-нататъшно въздействие върху туристическата индустрия, където новите работни места в ресторантьорството скочиха с половин милион.

Заетостта в търговията на дребно също се увеличи макар и с по-бавни темпове, добавяйки над 250 000 работни места.

Новите работни места в сферата на здравеопазването и социално подпомагане се възстановиха, докато лекарските кабинети продължават да отварят врати с нарастването на търсенето на лекарски грижи.

В същото време заетостта в производството нарасна едва с 26 000 места през юли, не успявайки да отговори на очакванията на анализаторите. Автомобилните концерни добавиха 39 хил. нови работни места през юли.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Наблюдателите на ЕЦБ смекчават прогнозите си за спад на растежа