IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли

Броят на новите работни места в САЩ се увеличава с 1,76 милиона през юли, надминавайки прогнозите за ръст от 1,48 милиона

17:13 | 07.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският пазар на труда продължава да се възстановява от пандемията и през юли макар и с по-бавни темпове, което показва, че икономическото възраждане продължава въпреки скока в броя на инфекциите от коронавирус, съобщава Ройтерс. 

Броят на новите работни места в САЩ се увеличава с 1,76 млн. през юли, надминавайки прогнозите за ръст от 1,48 млн. броя, продължавайки тенденцията от юни, когато трудовият пазар нарасна с 4,79 млн. места, сочат данни на Министерството на труда.

Нивото на безработица се понижава с повече от очакваното до 10,2%, докато по-широкият показател също спада до 16,5%. 

Данните потвърждават възстановяването на пазара на труда, докато икономиката на страната бавно започва да излиза от кризата, свързана с пандемията.

В същото време нивото на безработицата остава високо и пътят напред се очаква да  бъде неравен, тъй като все още не е гарантирана нова държавна подкрепа за предприятията, които изразходват средствата от предходната такава.

1 1

Докато властите във Вашингтон все още не могат да постигнат сългасие относно предложения от републиканците пакет от стимули, президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че има вероятност да подпише указ в петък или през уикенда, с който да удължи увеличените обезщетения за безработица.

Заетостта остава с около 13 милиона места под нивото от февруари, когато официално започна рецесията в САЩ, показват данните от юли.

Увеличаването на заетостта се отрази на по-нататъшно въздействие върху туристическата индустрия, където новите работни места в ресторантьорството скочиха с половин милион.

Заетостта в търговията на дребно също се увеличи макар и с по-бавни темпове, добавяйки над 250 000 работни места.

2 2

Новите работни места в сферата на здравеопазването и социално подпомагане се възстановиха, докато лекарските кабинети продължават да отварят врати с нарастването на търсенето на лекарски грижи.

В същото време заетостта в производството нарасна едва с 26 000 места през юли, не успявайки да отговори на очакванията на анализаторите. Автомобилните концерни добавиха 39 хил. нови работни места през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още