IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon планира да наеме 55 хил. служители

Повечето от новите позиции ще са в Съединените щати

22:09 | 01.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Amazon.com планира да наеме 55 хил. души на корпоративни и технологични позиции в глобален мащаб в следващите месеци, обяви главният изпълнителен директор Анди Джаси пред Ройтерс.

Това се равнява на повече от една трета от работната ръка на Google към 30 юни и е близо до общия брой служители на Facebook.

В първото си интервю за медиите откакто зае ръководния пост през юли, Джаси посочва, че компанията се нуждае от повече хора, за да отговори на търсенето на търговия на дребно, на облачни и рекламни услуги. По думите му новият залог на компанията Project Kuiper– да пусне сателити в орбита, за да увеличи широколентовия достъп, също ще изисква назначаването на много хора.

Тъй като ежегодният кариерен панаир на Amazon е планиран за 15 септември, Джаси се надява, че сега е подходящ момент за набиране на персонал. „Има толкова много работни места, които се изместиха или промениха по време на пандемията, и има толкова много хора, които мислят за различни и нови работни места“, коментира Джаси.

Новите назначения ще представляват 20% увеличение на технологичните и корпоративните служители на Amazon, които в момента са около 275 хил. в глобален мащаб, обяви компанията.

Ходът на Amazon следва период на засилен контрол над трудовите практики на компанията и противопоставяне от страна на International Brotherhood of Teamsters. По-рано тази година неуспешните усилия на част от служителите в Алабама да се организират изложи на показ част от практиките на Amazon в складовете ѝ и агресивните ѝ действия срещу синдикатите. В резултат на тази битка Джеф Безос, който по това време главен изпълнителен директор, заяви, че Amazon се нуждае от по-добра визия за служителите си.

„Всеки в компанията има свободата да погледне критично на това как нещата могат да са по-добре и след това да измисли начин да ги направи по-добре“, коментира Джаси.

Позициите, които Amazon открива, включват такива за инженери, за изследователи и експерти по роботика, които са сравнително нови за компанията, вместо да залага на места, които другите са напуснали, твърди онлайн гигантът.

При отварянето на американската икономика и затягането на пазара на труда някои компании не успяват да запълнят свободните си работни места и да постигнат баланс между работата от дистанция и тази в офис. Не е ясно колко от работните места в Amazon – например за така желаните инженери – са отворени от известно време.

Amazon, която по-рано рекламираше „култура, ориентирана към офиса“, по-късно се отказа от тази визия и предложи на служителите си възможност да прекарват само три дни седмично в офис от следващата година.

Компанията е вторият по големина частен работодател в Съединените щати, а през 2020 г. нае над 500 хил. души, предимно в складовете и в операциите по доставки.

Гигантът инвестира значително в изграждането на още складове и увеличава заплатите, за да привлича работници, така че да може да отговори на по-голямото търсене от купувачите, които искат продуктите да бъдат доставени до домовете им.

40 хил. от обявените от Джаси 55 хил. работни места ще са в Съединените щати, а останалите в страни като Индия, Германия и Япония.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още