IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco повиши прогнозата за годишните си приходи

Компанията обяви обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара

11:50 | 17.02.22 г.
<p>
	Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Cisco Systems повиши прогнозата за годишната си печалба, като очаква да спечели от по-високите цени, свързани с недостига на чипове по света, и от потенциалния спад на разходите за логистика, след като проблемите с доставките започнат да отшумяват, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията нарасна с около 5% по време на следборсовата търговия, след като компанията за мрежово оборудване обяви, че увеличава програмата си за обратно изкупуване на акции с 15 млрд. долара и отчете по-високи от очакваното тримесечни резултати.

Компанията, която продава рутери, суичове, услуги за сигурност и софтуерни продукти, инвестира активно в облачни предложения, за да отговори на предизвиканото от пандемията засилване на търсенето на нейната платформа за видео конференции Webex, на виртуални частни мрежи и продукти за киберсигурност. 

„Наблюдаваме напредък, докато се възползваме от продължаващото насочване към повече софтуер, а абонаментните приходи също носят растеж“, коментира главният финансов директор Скот Херън.

Компанията обаче предупреди, че предизвикателствата с веригите на доставките, предизвикани от пандмията, които носят допълнителни разходи, ще се задържат и през втората половина на фискалната година.

Преди дни се появи информация, че Cisco отправя оферта за придобиването на Splunk за 20 млрд. долара. Splunk разработва софтуер за търсене и мониторинг на масиви от данни, събирани от уебсайтове, приложения и устройства.

„Обратното изкупуване вероятно сигнализира, че сделката със Splunk няма да се случи. Ако те дават обратно 15 млрд. долара, не мисля, че ще похарчат 20 млрд. долара за компания“, коментира Скот Райнович, главен анализатор във Futuriom.

Директори на Cisco отказаха да отговорят на въпросите на анализаторите за сделката и заявиха, че компанията „постоянно оценява потенциални възможности“.

Cisco прогнозира, че печалбата ѝ за фискалната 2022 г. ще е между 3,41 и 3,46 долара на акция, в сравнение с по-ранната прогноза за 3,38-3,45 долара. Очаква се приходите да се увеличат с 5,5-6,5% спрямо по-рано очакваните 5 до 7 процента.

Приходите за второто тримесечие се нараснали с около 6% до 12,72 млрд. долара, над прогнозата за 12,65 млрд. долара по данни на Refinitiv. На коригирана база Cisco е спечелила 84 цента на акция, или с 3 цента над очакваното. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още