IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините смартфони в Индия доведоха до криза с електронните отпадъци

Индия е сред страните с най-голям обем електронен боклук в света

20:23 | 27.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индия е сред страните, които генерират най-голямо количество електронен боклук в света, пише Quartz.

Само през 2016 г. страната е изхвърлила 1,975 тона електронен боклук, сочи доклада Global E-Waste Monitor 2017 на Международния телекомуникационен съюз към Организацията на обединените нации, UN University и Международната асоциация за твърди отпадъци.

Електронният боклук включва всякакви уреди, малки и големи, като хладилници, лаптопи, калкулатори, лампи, принтери, телефони и други. Количествата електронни отпадъци са определени чрез проучване на данни на държавно ниво, изчисляване на продължителността на живота на продадените по света продукти и чрез измерването на остатъка от кошчетата за боклук.

В глобален мащаб през 2016 г. са генерирани 44,7 млн. тона електронни отпадъци, а само 20% са документирани като събрани и рециклирани. До 2021 г. обемът на този боклук се очаква да нарасне с около 17% до 52,2 млн. тона, сочи проучването.

Нарастващи притеснения

Големият виновник за проблема на Индия с електронния боклук са евтините мобилни телефони.

В момента Индия е вторият по големина пазар на смартфони в света и използването на такива устройства в страната все още расте.

"По-ниските цени на смартфоните в развиващите се региони са резултат от усилията на производителите да произвеждат все по-достъпни смартфони за хората с по-ниски доходи“, в категорията под 200 долара, сочи докладът. Производителите обещават още по-ниски цени в бъдеще, което означава „повече хора ще могат да си позволят нови устройства, а повече устройства евентуално ще бъдат изхвърлени“.

До 2020 г. търсенето на електроника в Индия се очаква да достигне 400 млрд. долара. Постепенно боклукът ще расте. Проучване на Аssocham и cKinetics прогнозира, че обема на електронните отпадъци ще нарасне с 5,3 млн. тона до 2020 г.

Право на рециклиране

Но индийското правителство прави някои стъпки за справяне с проблема.

През 2016 г. Индия имплементира Правила за управление на електронните отпадъци, които държат производителите отговорни за събирането на този боклук и правилната му обработка. Досега 66% от страните по света са създали закони за електронните отпадъци, което е успех спрямо 44-те процента през 2014 г.

Повече от 1 млн. души в Индия са включени в ръчното рециклиране, сочи докладът. Но това може да не е най-добрият начин за справяне с проблема.

Макар че обучените и лицензирани рециклатори да стават все повече с годините, нелегалните такива все още взимат около 95% от бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още