Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пазарната капитализация на Microsoft за кратко премина 1 трлн. долара

Резултатите на компанията надминаха очакванията на Wall Street

Пазарната капитализация на Microsoft за кратко премина 1 трлн. долара

Снимка: Архив Ройтерс

Microsoft за кратко премина границата от 1 трлн. долара пазарна капитализация за първи път, след като директорите на компанията прогнозираха продължаващ растеж на бизнеса ѝ с облачни услуги, предава Ройтерс.

Базираната в Редмонд, Вашингтон, организация надмина прогнозите на Wall Street за тримесечните си приходи и печалба, благодарение на неочаквания тласък на приходите от Windows и от растежа на облачния бизнес, който достигна 10 млрд. долара приходи от продажби.

Книжата на Microsoft повишиха стойността си с 4,4% до 130,54 долара по време на следборсовата търговия, след като компанията разкри прогнозата си пред инвеститорите, с което изстреля пазарната си капитализация над тази на Apple, която достига 980 млрд. долара. През последните месеци компаниите и Amazon се борят за челното място в класацията за американската фирма с най-голяма пазарна капитализация.

От началото на годината цената на акциите на Microsoft е скочила с около 23 на сто, след като достигна рекорден връх от 125,85 долара по време на самата търговия.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела компанията прекара последните пет години, променяйки фокуса си, така че да не е толкова зависима от операционната система Windows, а да разчита повече на продажбите на базирани в облака услуги.

Azure, основният облачен продукт на Microsoft, се конкурира с пазарния лидер Amazon Web Services (AWS) в предоставянето на подобен тип услуги на бизнеса.

Още по темата

Главният финансов директор Ейми Хууд коментира пред инвеститорите, че Microsoft очаква растеж на подразделенията, свързани с Azure и Office 365 през тримесечието.

За третото тримесечие, което завърши на 31 март, растежът на Azure се е забавил леко до 73% от 76% през второто тримесечие. Майк Спенсър, ръководител връзки с инвеститорите, коментира, че спадът отговаря на очакваното от компанията.

Печалбата на Microsoft достигна 1,14 долара на акция и изпревари прогнозата за 1 долара на акция по данни на Refinitiv.

Приходите от лицензирането на Windows на производителите на компютри са нараснали с 9 на сто на годишна база. През предходното тримесечие ръстът беше с 5%.

Облачният бизнес, който включва Azure, Office 365 и LinkedIn, е генерирал 9,6 млрд. долара през тримесечие, или с 41% повече спрямо година по-рано, но все пак ръстът е по-бавен от този през предходното тримесечие (48%).

Приходите от гейминг обаче са се увеличили само с 5 на сто, при 8% ръст през предходното тримесечие. Спенсър твърди, че това се дължи на по-малкото средства дошли от трети страни в лицето на външните разработчици, както и на факта, че много геймъри отлагат покупките на конзолата Xbox, защото очакват скоро да се появи новият модел.

Приходите от хардуера Surface пък са нараснали с 21% спрямо 39% тримесечие по-рано, отново поради очакването на хардуерен ъпедейт скоро.

Общите приходи са се увеличили с 14 на сто до 30,57 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 29,84 млрд. долара по данни на Refinitiv. Нетната печалба е нараснала до 8,81 млрд. долара, или 1,15 долара на акция, от 7,42 млрд. долара, или 96 цента на акция, година по-рано.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
бре , индиеца добре се справя ... то след стив балмър май всеки добре ще се справя :)))

Още от Новини
Ще има ли Huawei своя операционна система