IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Травис Каланик продава 29% от дела си в Uber

Благодарение на това Каланик ще стане милиардер

09:05 | 05.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Technologies Травис Каланик отдавна се хвали, че никога не е продавал акции от компанията, на която е съосновател, но сега планира да продаде около 29% от своя дял в услугата за споделено пътуване, пише Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с въпроса.

Каланик ще получи около 1,4 млрд. долара от сделката със SoftBank и консорциума от инвеститори, което оцени Uber на 48 млрд. долара, твърдят източниците, пожелали анонимност. Каланик, който притежава 10% от компанията, беше предложил за продажба половината от дела си – максималното, което членовете на борда имат право да продадат. Той трябваше да свие предложението си поради ограничения, посочени в споразумението между Uber и купувачите, посочват източниците.

Каланик, който е един от най-богатите хора в света, ще стане истински милиардер за първи път благодарение на продажбата. Той беше принуден да подаде оставка миналата година, след като компанията се сблъска с редица правни въпроси и разследвания от страна на правителства за това как оперира фирмата. Освен това Каланик влезе в остра полемика с Benchmark, един от най-ранните и най-големи инвеститори в Uber, който също продава част от дела си.

Говорителите на Uber и Каланик са отказали да коментират въпроса.

GV, фирмата за рисков капитал на Alphabet, предлага значително по-малкa част от дела си в Uber, макар че звеното за автономни коли на Alphabet – Waymo, съди Uber за кражба на търговски тайни.

През октомври друго инвестиционно звено на Alphabet – Capital G, заяви, че води инвестиция в Lyft, основния конкурент на Uber в САЩ.

Сделката със SoftBank се очаква да бъде завършена по-късно този месец. След като бъде финализирана, ще влязат в сила редица реформи в управлението, които ефективно ще намалят влиянието на Каланик в Uber. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
тая юбер, донесла ли е до сега печалба поне в една година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
MarginCall
преди 6 години
"Каланик, който е един от най-богатите хора в света, ще стане истински милиардер за първи път благодарение на продажбата. "Това не го разбрах.Ако не е милиардер все още, то титлата "един от най-богатите хора в света" е, меко казано, незаслужена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още