IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber може да бъде оценена на 120 млрд. долара

Листването на американската технологична компания на борсата е едно от най-очакваните събития от Wall Street

17:03 | 16.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Uber Technologies Inc е получила предложение от американските банки Morgan Stanley и Goldman Sachs, в което те оценяват компанията на около 120 млрд. долара при първичното публично предлагане (IPO), което може да стартира в началото на следващата година, съобщават източници, запознати с въпроса.

Тази впечатляваща цифра е почти двойно по-висока от оценката на Uber при набирането на средства преди два месеца, като също така надвишава пазарните оценки на General Motors Co, Ford Motor Co и Fiat Chrysler Automobiles NV, съобщава Wall Street Journal

Тези документи, които обичайно съветват мениджърите как да позиционират цените на акциите към потенциалните инвеститори, са обичайна стъпка, преди банките да бъдат наети за поематели на емисия при IPO.

Предложението показва, че Uber набира инерция към борсата, което е сред най-очакваните събития за Wall Street и Силициевата долина и може да стане факт по-рано от очакваното поради бързо променящия се пазар.

Основната през 2009 г. Uber се счита за една от най-важните и бързо развиващи се технологични компании, които са отложили листването си на борсата.

През изминалата година Uber беше замесена в серия от скандали, сред които личат най-силно твърденията за сексуален тормоз на работното място, предполагаемата кражба на търговски тайни от конкурента Alphabet Inc. и оттеглянето на съоснователя Травис Каланик.

Нейният нов главен изпълнителен директор Дара Косровшахи се опита да върне обратно инвеститорите, шофьорите и пътниците, които сега вече могат да избират сред многото приложение за споделено пътуване.

Косровшахи заяви, че компанията ще се насочи към IPO през втората половина на 2019 г.

Пазарът на IPO е известен като „горещ“ и „студен“ и въпреки, че 2018 г. се очертава като силна за технологичните компании, условията могат да се окажат значително по-неблагоприятни, когато настъпи времето Uber да излезе на борсата.

В докунмента, изпратена от двете банки, се посочва, че компанията няма да може да излезе на печалба поне през следващите три години. Очакванията са тя да генерира приходи в размер между 10 и 11 млрд. долара за тази година, или с около 3 млрд. долара повече в сравнение с предходната година.

Като част от споразумението с японския инвеститор SoftBank Group Corp Uber трябва да стане публична компания до края на следващата година, споделят източниците.

Ако това не се случи, американската компания за споделено пътуване ще бъде принудена да позволи на определени инвеститори, тези, които са вложили повече от 100 млн. долара или притежават акции поне от пет години, да продадат своите дялове на вторичния пазар.

Това ще засегне способността на Uber да контролира цената, на която ще започне IPO.

Конкуренцията в сферата на споделеното пътуване се засилва и това неминуемо ще окаже влияние при продажбата на акциите.

Предложението на Morgan Stanley оценява Uber на около 120 млрд. долара, докато това на Goldman Sachs я определя малко по-ниско.

В края на септември стана ясно, че Uber ще се завърне в Китай, след като през 2016 г. продаде бизнеса си в страната на Didi Chuxing, за да произвежда в партньорство с местна компания електрически скутери и велосипеди.

След като закупи Jump Bikes - американска компания, която предоставя възможност за наемане на велосипеди, Uber вече е готова да започне производството на скутер, с който да разшири своя набор от продукти и услуги, като предложи опция за наемане на електрически велосипеди и скутери на своите клиенти.

По-рано през септември Uber обяви, че ще плати 148 млн. долара за уреждането на искове, свързани с мащабното изтичане на лични данни на повече от 25 млн. американски потребители.

Извънсъдебното споразумение, обхващащо всички 50 щата и окръг Колумбия, е най-голямото плащане заради изтичане на лични данни в историята и отбелязва най-широкото порицание от страна на регулаторите срещу базираната в Сан Франциско компания, която спечели репутацията на нарушаваща редица правила, докато променя мобилността в редица пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още