IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимните олимпийски игри станаха жертва на хакерска атака

Тя е извършена по време на церемонията по откриването на събитието

08:51 | 12.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организаторите на Зимнитe олимпийски игри в Пьонгчанг потвърдиха в неделя, че събитието е станало жертва на хакерска атака по време на церемонията по откриването в петък, но отказаха да разкрият кой е извършителят, предава Ройтерс.

Системата на игрите, включително телевизионните и интернет услугите, са били засегнати от хакери, но по думите на организаторите нито една ключова част от операциите не е била компрометирана.

"Запазването на сигурността на операциите е наша цел", коментира говорителят на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс. 

"Няма да коментираме въпроса. Справяме се с него. Уверяваме се, че нашите системи са сигурни и те са такива".

Запитан дали организаторите знаят кой стои зад кибератаката, Адамс заяви: "Аз със сигурност не знам. Но най-добрите международни практики твърдят, че не трябва да говориш за атаката".

Зимните олимпийски игри се провеждат само на 80 км от границата със Северна Корея, коятo технически още е във война с Южна Корея, след като войната им в периода 1950-1953 г. не завърши с мир.

Отборите от атлети на двете държави маршируваха заедно на церемонията по откриването на игрите за първи път от 2006 г.

Южна Корея използва игрите в Пьонгчанг, за да стопи ледовете със Севера, който пък напоследък заплашва САЩ с ядрена атака.

"Всички въпроси бяха решени и всичко беше поправено вчера сутринта", коментира говорител на организационния комитет в Пьонгчанг. 

Той обяви, че не се планира разкриването на източника на атаката, макар че той е известен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още