IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Димитров: Дигитализацията на всеки един от нас е неизбежна

Много глави от книгата ми „Дилър на реалности" могат да бъдат възприети като ръководство „Как да плуваме в новия дигитален век", посочи Николас Димитров

23:15 | 20.12.21 г. 5
Н. Димитров: Дигитализацията на всеки един от нас е неизбежна

Дигитализацията на всеки един от нас е неизбежна. Но с новата технология идват и опасности. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Николас Димитров, писател и предприемач.

„Това е и основното предупреждение на книгата ми „Дилър на реалности". Новата религия, която главният герой лансира, се казва „Трансферизъм" – възможността да прехвърлиш своите „файлове" и своя опит в дигитален формат. Но основното предупреждение е, че в каквито и реалности да попаднеш ти винаги трябва да знаеш кой си като човек, да познаваш своите силни и слаби страни, защото само ти си ковачът на своята собствена реалност, в каквато и форма да е тя", коментира той и посочи, че книгата му се превежда на 50 езика чрез нова платформа, която използва изкуствен интелект.

Николас Димитров разкри, че действието в романа се развива в посткриптосвят, в периода на т.нар. криптоанархия, където криптобалон се е спукал и милиарди хора са загубили спестяванията на живота си. Парите са иззети от четири-пет корпорации, които контролират тази валута и светът е принуден да търси отдушник в развлечения, нови религии и създаване на нови месии.

„Човек може да контролира и насочва сънищата си", посочи Николас Димитров. „От тях той може не само да получава вдъхновение, а и да ги използва като прозорец съм неща, важни за духовността, за тънкото съществуване на линията на живота, която има много изменения, не само в това, в което сме свикнали да оперираме", разказа гостът.

На въпроса дали е толкова важна информацията в свят, пренаситен с данни, предвид факта, че главният герой е корпоративен шпионин, Николас Димитров заяви: „Да и ще бъдем още по-пренаситени с информация (...) Скоро ще трябва да можем да кажем всичко, което искаме, само в 30 секунди, колкото е стандартната дължина на един рекламен клип. Получаваме хиляди такива съобщения в един ден“.

Писателят е на мнение, че много глави от романа могат да бъдат възприети като ръководство „как да плуваме в новия дигитален век".

Ще заживеем ли скоро в дигиталната реалност на „Матрицата“? Ще се обезличи ли човекът в метавселената? Къде инвестира предприемачът? Защо предпочитанията на писателя са към акции на компании с алтернативна енергетика? За кога е насрочен конкурсът за български романи, които да бъдат преведени на 50 езика и да получат достъп до световните пазари? Защо единствената валута на религията е вярата? Има ли недостиг на духовност? Какво да очакваме след като си зададем въпроса: Защо го правя всичко това, с каква цел и какъв е смисълът? Защо в Русия има за една година над 500 хиляди пиратски сваляния на романа? Кога да очакваме третата част на романа "Дилър на реалности"? В колко държави се продава романът?

Вижте повече от разговора с Николас Димитров във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Никой не го е страх ... Промяната Продължава, хахахаха!!! имаме само лека алергия към празнодумците, но не е фатално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Още един, който си мисли, че е достатъчно да говориш умно за да можеш да продадеш повече. А когато пишеш книги трябва да ги промотираш и да предизвикаш интерес към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
"...Н. Димитров: Дигитализацията на всеки един от нас е неизбежна..." Я па тоя ще ни вкарва в Матрицата. Това означава да ДИГИТАЛИЗИРАШ ЖИВ ЧОВЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Не се страхувайте от промяната, не я избягвайте защото не можете. Който не се научи да я приема ще му е тежък живота, тя е неизменна част от него. Промяната не е само в интернет, gsmи и модерни думи, тя обхваща промени в държанието на хората, навиците им, мисленето и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Всеки ке-леш почна да пророкува и фантазира, докато в реалността на вързано куче хляб не може да даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още