IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди работници на Porsche стачкуваха с искания за по-високи заплати

Служителите искат и намаляване на работната седмица от 35 до 28 часа

17:58 | 04.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският синдикат на работещите в металургията IG Metall даде "предупредителен изстрел" в борбата за 6-процентово увеличаване на възнагражденията и намаляване на работната седмица от 35 до 28 часа със стачка в производителя на луксозни автомобили Porsche, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В протеста в централата на компанията в Щутгарт днес се включиха 2500 работници, а към тях се присъединиха и 600 членове на IG Metall от производителя на автомобилни части ZF в източната провинция Бранденбург.

Синдикатът издига исканията си за по-високи заплати на фона на силното представяне на германската икономика, съпроводено от намаляваща безработица и увеличаване на свободните работни места.

Работодателите обаче отхвърлиха исканията му, предлагайки вместо това 2-процентово повишение на заплатите през април и еднократно плащане от 200 евро за месеците от януари до март.

IG Metall, който е най-големият профсъюз в Германия, обединява около 3,9 милиона работници от някои от водещи германски компании като Daimler, Siemens и Thyssen Krupp.

Засега в преговорите изглежда има слаб напредък, след като бе пропуснат срокът - 31 декември - за сключване на споразумение.

Синдикатът предупреди, че планира да обявява временни спирания на работа във всички региони на страната като част от кампанията си за подобряване на трудовите условия през 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още