IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft отчете първата си коригирана печалба

Компанията успя да удвои приходите от продажбите, а шофьорите ѝ печелят повече от всякога

13:38 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Вloomberg LP</em></p>

Снимка: Вloomberg LP

Логан Грийн, съосновател на американската компания за споделени пътувания Lyft, се радва на „страхотно тримесечие“.

„Второто тримесечие беше наистина забележително“, казва и финансовият директор Брайън Робъртс. Всъщност конкурентът на Uber успя да спечели отново милиони пътници, да удвои тримесечните си приходи и значително да намали нетната загуба. След години на "изгаряне на пари" финансовите резерви останаха стабилни от началото на годината. Компанията оперира само в САЩ и части от Канада, предава Bloomberg. 

Подемът не е за сметка на шофьорите: „Шофьорите участват в това страхотно представяне с рекорден оборот на час“, каза Робъртс по повод публикуването на финансовите резултати на Lyft за второто тримесечие на 2021 г. до края на юни. „Приходите на шофьорите останаха силни и през юли“, каза той. Въпреки че случаите на коронавируса се увеличават отново в Северна Америка, търсенето на услугите на Lyft остава силно. 

В разговора с инвеститорите ръководителите заявиха, че компанията ще продължи да плаща стимули, за да примамва шофьорите да се върнат на платформата през третото тримесечие, но и след това, за да посрещне нарастващото търсене. През последните месеци компанията се затруднява да се справи с недостига на шофьори. Попитан за бонусите, главният финансов директор Брайън Робъртс отговори така: „Това е правилното нещо“. 

Lyft обаче не предоставя конкретна информация за разпределенията към шофьорите. През юли говорител на компанията заяви, че шофьорите в „най-добрите региони“ печелят повече от 30 долара на час, което е значително повече, отколкото преди пандемията на коронавируса. По същото време конкурентът Uber заяви, че половината от американските шофьори са получавали повече от 32,33 долара на час с активно приложение - така че това включва и моментите, в които шофьорите чакат поръчки или са на път към пътник.

Разходите за реклама се удвоиха

През второто тримесечие на 2021 г. Lyft генерира приходи в размер на 765 млн. долара, което е увеличение от 125% в сравнение с второто тримесечие на 2020 г. и от 26% в сравнение с първото тримесечие Lyft на 2021 г. Това стана възможно чрез удвояване на броя на пътници на годишна база до 17,1 милиона души. В сравнение с първото тримесечие на годината това е увеличение с 3,6 милиона души.

Удвояването на рекламните разходи до около 100 млн. долара очевидно е помогнало на компанията. Нивото отпреди пандемията обаче все още не е достигнато. През четвъртото тримесечие на 2019 г. Lyft вече имаше 22,9 милиона потребители.

Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още