IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft отчете първата си коригирана печалба

Компанията успя да удвои приходите от продажбите, а шофьорите ѝ печелят повече от всякога

13:38 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Вloomberg LP</em></p>

Снимка: Вloomberg LP

Опциите за акции спестяват пари в брой

В същото време Lyft успя да намали наполовина оперативната си загуба до 240 милиона долара - не на последно място, защото Lyft изостави скъпоструващото развитие на автономните автомобили. По същия начин се разви и нетната загуба, която е спаднала с 43% до 251 млн. долара. Това включва 201 милиона долара в опции за акции, които не засягат паричните салда, но намаляват собствеността на съществуващите акционери.

Lyft успява да има почти толкова парични и налични средства към 30 юни, колкото и в началото на годината (2,2 милиарда долара). Ако се добавят и предплатените обезщетения, то Lyft ще има малко повече резерви (2,6 милиарда долара), отколкото преди шест месеца.

Така Lyft Inc. успя да постигне първата си коригирана печалба през второто тримесечие, крайъгълен камък за компания, която бе натрупвала само загуби от основаването си. Преди това фирмата беше заявила, че няма да реализира печалба преди данъци, амортизации и други разходи до следващото тримесечие. Коригираната печалба на Lyft възлезе на 23,8 милиона долара, подпомогната от нарастващото търсене на услугите за придвижване и дълбоките съкращения на разходите, които компанията предприе през миналата година. Коригираната печалба надмина прогнозите на анализаторите, които бяха приели, че компанията ще загуби 40,2 милиона долара през тримесечието.

„Това не е еднократно нещо“, каза съоснователят и президент на Lyft Джон Зимър в интервю за Bloomberg. „Това отключва способността ни да контролираме съдбата си и да се насочим към устойчив растеж“.

Компанията сви разходите от миналата година насам, когато съкрати стотици служители и продължи строгия контрол на разходите тази година. През април Lyft заяви, че ще продаде своето подразделение за автономни автомобили на дъщерно дружество на Toyota Motor Corp. за 550 млн. долара - ход, предназначен да разтовари скъпите изследвания в сектора, като същевременно затвърди партньорството за ползване на тези автомобили в мрежата си, след като технологията стане „пазарно зряла“.

През юли Lyft обяви сделка с Ford Motor Co. и Argo AI за пускане на десетки роботаксита в мрежата на Lyft в Маями и Остин, Тексас, до края на годината. Планът, който би бил най-голямото подобно търговско разпространение на самоуправляващи се автомобили досега, предвижда и постепенно разширяване от първоначалните локации за изпращане на 1000 превозни средства през следващите години. По време на разговора с анализаторите Зимър каза, че Lyft ще продължи да развива и своите услуги за скутери, велосипеди и коли под наем, като същевременно инвестира в картографиране и други технологии.

Добрият резултат изненада финансовите инвеститори. След обявяването на тримесечните данни акциите на Lyft първоначално се търгуваха с ръст до 7,3% в извънборсовата сесия. В течение на вечерта обаче цената отново падна, така че в крайна сметка имаше само малък плюс в сравнение с цената на затваряне в редовната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още