IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford, Lyft и Argo обединяват сили в проект за споделено пътуване с роботаксита

Това ще бъде най-голямата търговска реализация на технология на автономно шофиране до момента

18:22 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. и неговият партньор Argo AI ще предлагат услуга за споделено пътуване с автономни превозни средства с един от лидерите в сектора Lyft Inc. в Маями и Остин, Тексас, по-късно тази година.

Това ще бъде най-голямата търговска реализация на автономна технология до момента, съобщава Bloomberg.

Сделката обединява трите елемента, които са от съществено значение за търговското внедряване на роботакситата - голям автомобилен производител, разработчик на автономни технологии и компания за споделено пътуване.

Планът предвижда значително разширяване на инициативата през 2023 г. като крайната цел е пускането на 1000 автономни превозни средства в шест американски града, включително във Вашингтон. 

Като част от сделката Lyft се сдобива с 2,5% дял в Argo, която от своя страна получи общо 3,6 млрд. долара като подкрепа от Ford и Volkswagen AG. Lyft не прави парична инвестиция, но предоставя на Argo достъп до автопарка и данните за безопасността, които осигуряват подробна пътна карта за изграждането на голяма мрежа от роботаксита.

Партньорството ще увеличи оценката на Argo до 12,4 млрд. долара спрямо предишна стойност от малко над 7 млрд. долара, смятат източници, запознати със сделката.

Услугата на обединението ще започне с по-малко от 100 автономни хибридни коли Ford Escape в Маями и Остин, като всеки автомобил ще разполага с шофьор, който ще се включва в управлението при необходимост, както и работник, наблюдаващ работата на периферните устройства и софтуера.

Превозните средства няма да бъдат ограничени до предварително одобрени маршрути и пътниците ще имат възможност да изберат автономно превозно средство от приложението Lyft на телефона си без допълнително заплащане.

„Няма да има ограничение в маршрутите“, казва Браян Салески, изпълнителен директор на Argo.

Широкото внедряване на автономните коли чрез популярно приложение за споделено пътуване ще помогне  на технологията да бъде възприета по-бързо и да изгради доверие у потребителите, смята Джоди Келман, ръководител на отдела за автономни технологии на Lyft.

Ford, Argo и Lyft следват примера на Waymo на Alphabet Inc., която управлява автономни коли в приложение за споделено пътуване в Чандлър, Аризона, близо до Финикс. Cruise, звено на General Motors Co. с подобен фокус, също тества автономната технология чрез такава услуга в Сан Франциско, но все още не е ясно кога ще осъществи търговската ѝ реализация.

Самоуправляващите се автомобили Ford Escapes, освен за споделено пътуване, ще бъдат използвани и при доставката на хранителни стоки и други по-дребни предмети в партньорство с компании, които Салески не назова.

Ford развива своето партньорство с Lyft от 2017 г., въпреки че компанията за споделено пътуване също така е получила инвестиция в размер на 500 милиона долара от GM през 2016 г. Келман посочва, че GM вече няма представител в борда на Lyft и в момента автомобилостроителят не планира сделка с Lyft относно роботакситата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още