IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen инвестира 2 млрд. евро в производствен хъб за батерии в Германия

Групата ще създаде компания, която ще контролира бизнеса с батерии

18:16 | 13.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group ще инвестира 2 милиарда евро в изграждането на производствен хъб за батерии в Германия като част от плана си за създаване на специализирано предприятие, което ще бъде фокусирани изцяло върху батериите за електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. 

Новото звено ще консолидира обработката на суровини, разработването на батерии и управлението на планираните шест европейски фабрики за клетки, изтъкват от Volkswagen.

Групата също така ще работи по проектирането на нови бизнес модели за повторно използване на употребявани автомобилни батерии и тяхното рециклиране.

„Искаме да предложим на нашите клиенти мощни, евтини и устойчиви батерии за превозни средства, което означава, че трябва да бъдем активни при всички етапи от веригата на стойност на батериите“, изтъква ръководителят по разработките във Volkswagen Томас Шмал. 

Бъдещият хъб на компанията в Залцгитер ще бъде въведен в експлоатация през 2025 г., като се очаква да произвежда батерии за автомобилите, предназначени за масовия пазар. Първоначално съоръжението ще разполага с годишен капацитет от 20 гигаватчаса, като на по-късен етап той ще бъде разширен до 40 гигаватчаса.

Компанията планира да наеме около 2500 работници за обекта, които ще бъдат предимно преквалифицирани служители от близкия завод за двигатели.

През следващите пет години Volkswagen, който по-рано заяви, че е отворен за листване на своя бизнес с батерии, планира да инвестира около 52 млрд. евро в разработването и производството на нови електрически превозни средства.

Най-големият автомобилен концерн в Европа заяви, че търси локации за своите заводи за батерийни клетки в Испания и Източна Европа, като местата ще бъдат обявени през първата половина на 2022 г.

Чехия, Словакия, Полша и Унгария са сред страните, които могат да бъдат избрани от Volkswagen за един от своите заводи, който трябва да заработи през 2027 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още