IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo Cars финализира подготовката за IPO на борсата в Стокхолм

Листването може да оцени автомобилния производител на цели 25 млрд. долара, което ще го постави пред концерни като Renault

13:51 | 04.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Mikael Sjoberg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars, собственост на китайската група Zhejiang Geely Holding Group Co., приключва подготовката си за първично публично предлагане (IPO) и ще обяви подробности за листването си на борсата в Стокхолм по-късно в понеделник. Очакваното IPO може да оцени компанията на цели 25 млрд. долара, твърдят пред Wall Street Journal източници, запознати с плановете.

Листването, ако бъде осъществено, ще представлява един от най-драматичните обрати в автомобилната индустрия.

Американският концерн Ford Motor Co., отслабен от световната финансова криза, продаде шведската компания на Geely за 1,8 млрд. долара през 2010 г. Въпреки че Volvo е известна като марка, която залага на безопасността на своите продукти, тя не грабва интереса на широката аудитория с впечатляващи като дизайн модели. Geely финансира възстановяването на компанията от придобиването ѝ до края на последното десетилетие, помагайки на концерна да обнови своята продуктова гама. 

Днес Volvo развива печеливш бизнес, с план за въвеждане на електрически модели, който изпреварва времево някои конкуренти. Марката отново е популярна в САЩ и в други големи пазари по света. Сега тя се конкурира с германските премиум марки, включително с BMW, Audi на Volkswagen AG и Mercedes-Benz на Daimler AG.

За първата половина на тази година Volvo отчете 41-процентно увеличение на продажбите спрямо същия период на миналата година до 380 757 автомобила. Продажбите на компанията в САЩ нараснаха с 47% до 63 754 броя. В същото време Европа остава най-големият пазар на Volvo.

Ако си осигури пазарна оценка от 25 млрд. долара, Volvo Cars ще се класира по-високо от френския концерн Renault SA, чиято пазарна капитализация достига 10,39 млрд. долара, въпреки че продава много повече превозни средства от шведския разработчик.

Оценката на Volvo обаче ще изостава значително от най-големите имена в индустрията. Пазарната капитализация на Toyota Motor Corp. - най-големият автомобилен производител по пазарен дял в света за 2020 г., надхвърля 248 млрд. долара, докато оценката на американския индустриален лидер General Motors Co. достига 77 млрд. долара. Лидерът в това отношение Tesla Inc. може да се похвали с пазарна стойност от 776 млрд. долара, което е повече от общата оценка на концерните, които заемат съответно от второ до седмо място в класацията.

Все пак, едно силно листване би представлявало интерес за инвеститорите, които гледат с интерес към глобалната надпревара за електрификация на автомобилите.

Volvo е първият традиционен автомобилен производител, който започва постепенно да прекратява производството и продажбата на коли с двигатели с вътрешно горене. През 2019 г. компанията спря изграждането на автомобили с бензинов или дизелов двигател и оттогава произвежда единствено електрически и хибридни превозни средства.

Този ход беше последван и от други концерни, които обявиха конкретни срокове за прекратяване на производството на конвенционални автомобили.

Още през 2018 г. Volvo сподели идеята си за листване, като през май тази година компанията обяви, че планира IPO в Стокхолм. Подобно действие може да осигури на концерна по-широка база от акционери и по-голяма независимост от китайските инвеститори.

Не е ясно колко голям дял Geely планира да продаде от своите акции, но компанията посочва, че вероятно ще остане основен акционер след всяко предлагане.

През юли шведският концерн увеличи дела си в Polestar, купувайки допълнително количество акции на производителя на електрически превозни средства, контролиран от Geely. Инвестицията увеличи дела на Volvo до 49,5%. Това стана факт, след като Polestar набра 550 млн. долара в първия си кръг на финансиране през април.

В края на септември Polestar беше оценена на 20 млрд. долара, след като компанията се сля с Gores Guggenheim, SPAC компания, създадена специално за обединението.

По същото време Volvo записа най-силните си шестмесечни данни в своята история по отношение на печалбата и приходите. Въпреки това концернът предупреди, че продължаващият недостиг на полупроводници ще се отрази негативно върху резултатите му през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още