IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатата на шефа на Daimler отново пое нагоре през 2017 г.

За миналата година Дитер Цетче е получил около 8,6 млн. евро – с 1 млн. повече, отпреди година

18:31 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дитер Цетче. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дитер Цетче. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на Daimler AG Дитер Цетче е получил през 2017 г. заплати и бонуси в размер на около 8,6 млн. евро, което е увеличение с 1 млн. евро спрямо предходната година, предава DPA, като се позовава на отчета на листнатия в Dax концерн.

За 2016 г. мениджърът получи 7,6 млн. евро, но през 2015 г. сумата бе значително по-висока - 9,7 млн. евро.

Заплащанията се състоят от фиксирана и плаваща част, ориентираща се спрямо оперативната печалба на концерна, постигането на определени предварително залегнали цели и редица други фактори. Тези пари не се изплащат накуп, а на порции в следващите няколко години, като това може да промени стойността им.

При Цетче основната заплата възлиза на 2 млн. евро. Заради постигането на различни цели, които са обвързани с приходите и печалбата, той получава още 3 млн. евро, а към тях – пакет с акции на стойност от 2,6 млн. евро. 

Втората по големина заплата в Борда на директорите на Daimler е на финансовия директор Бодо Юбер. Той е получил през миналата година 4 млн. евро. 

Заплащането за всички директори от борда на Daimler възлиза през 2017 г. на 35 млн. евро, с 3,2 млн. евро повече, отколкото през 2016 г.

Преди две седмици компанията отчете рекордни резултати за 2017 г. Приходите на базирания в Щутгарт концерн скочиха със 7 на сто до 164,3 млрд. евро, а печалбата се повиши с 23 на сто до почти 11 млрд. евро. 

Повече пари ще получат и служителите и акционерите. Около 130 000 служители на колективен трудов договор при Daimler в Германия ще получат през април бонуси в размер на 5700 евро. Предишната година бонусите бяха в размер на 5400 евро. Акционерите ще получат 3,65 евро на акция под формата на дивидент – с 40 цента повече спрямо миналата година. Това решение обаче трябва да бъде потвърдено по време на Общото събрание през април, припомня Handelsblatt. 

По-рано Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung писа, че ръководителят на Daimler се сблъсква с ограничение на заплатата. Заради рекордните приходи и печалба Цетче би трябвало да получи такъв бонус, който да увеличи заплатата му над магическата граница от 10 млн. евро.
Това обаче се предотвратява заради правилото на компанията от преди няколко години за ограничаване на мениджърското заплащане. 

Цетче е самотен на върха след повече от четири десетилетия в Daimler и по отношение на настоящата стойност на пенсията му, която възлиза на 42,7 млн. евро. Договорът на 64-годишния мениджър изтича в края на следващата година. Очаква се след това той да напусне Надзорния съвет на Daimler. Мениджърът вече търси нови области на дейност. През есента той ще заеме мястото на бившия мениджър на Daimler Клаус Манголд в туристическата група TUI. 

Въпреки това рекордна година за Daimler и Дитер Цетче е засенчена от все повече обвинения в рамките на дизеловия скандал. Неотдавна беше обявено, че компанията от Щутгарт, заедно с BMW и VW финансират лобистката организация EUGT, от чието име е проведен опит с маймуни в САЩ, които са вдишвали дизелово гориво  в продължение на часове, Ето защо Daimler освободи ръководителя на отдела за опазването на околната среда Удо Хартман.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още