IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобил Mercedes, продаден за 135 млн. евро, стана най-скъпият в света

Mercedes-Benz е продала на търг изключително редкия навтомобил от колекцията на компанията си

17:19 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Mercedes-Benz</em></p>

Снимка: Mercedes-Benz

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz обяви, че е продал на търг изключително рядък автомобил от колекцията на компанията си, която струва 135 милиона евро, съобщи Асошиейтед прес.

Компанията заяви, че цената, платена от частен колекционер по-рано този месец, за модела 300 SLR Uhlenhaut Coupe, определян като един най-добрите образци на автомобилното инженерство и дизайн, го прави най-скъпия автомобил в света, продаван някога.

От Mercedes-Benz казаха, че приходите ще бъдат използвани за създаването на фонд, предоставящ стипендии на млади хора, които да учат и изследват науката за околната среда и декарбонизацията. Въглеродният диоксид, който се освобождава от изгарянето на изкопаеми горива, до голяма степен е отговорен за изменението на климата.

Автомобилът е един от само два прототипа, създадени през 1955 г. и носи името на тогавашния главен инженер на компанията Рудолф Уленхаут.

„Бихме искали да насърчим едно ново поколение да следва иновативните стъпки на Рудолф Уленхаут и да разработва невероятни нови технологии, особено тези, които поддържат целта ни за декарбонизация и запазване на ресурсите“, каза главният изпълнителен директор на Mercedes-Benz Group Ола Калениус .

 От компанията заявяват още, че колекцията им включва около 1100 автомобила, датиращи от 1886 г. насам.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още